Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nästa vecka blir vi
tio miljoner svenskar

<p>Antalet svenskar ökar snabbare än väntat enligt SCB.</p>Foto: Andreas L Eriksson/BILDBYRÅN
<p>SCB:s befolkningsklocka.</p>Foto: SCB.se

På fredag nästa vecka passerar Sveriges befolkning – med stor sannolikhet – tio miljoner.

– Enligt våra beräkningar så blir vi det den 20:e januari strax före klockan åtta på morgonen, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på Statistiska centralbyrån till Ekot.

Det skriver Statistiska centralbyrån (SCB) som har en befolkningsklocka som i realtid visat takten i befolkningsökningen, som på sistone varit en ny invånare var fjärde minut.

Men beräkningen är på ett ungefär, baserad på hur befolkningsökningen sett ut tidigare och hur den normalt varierar över året.

– Vi räknar ut det med hjälp av en modell baserat på hur utvecklingen har varit den senaste perioden. För det sista finliret räknar vi upp befolkningsökningen lika per minut och då är det nästa fredag som blir den magiska tidpunkten, Tomas Johansson till SR.

Större befolkningsökning än väntat

Vem denna tiomiljonte invånare egentligen är kommer vi alltså aldrig få veta, eftersom det handlar om antal personer som är folkbokförda i Sverige. Det kan vara en nyfödd, men det kan lika gärna vara en person som flyttar tillbaka efter en tid utomlands eller en flykting som folkbokförs i Sverige.

Tidigare var prognosen att tiomiljonersgränsen skulle passeras en bit in i februari, men nu ser det alltså ut att ske tidigare än så.

– Ökningstakten var större än beräknat i december, säger Nizar Chakkour, pressansvarig på SCB.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.