Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nasas upptäckt: Mystiskt ljud från yttre rymden

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Foto: NASA NASA / REUTERS X00653

Rymdsonden Voyager 1 har upptäckt ett hummande ljud från ett annat solsystem.

Forskarna tror att ljudet kommer från avlägsna plasmavågor som uppstått då strålning från vår sol slår träffar interstellära gasutsläpp, rapporterar CNN.

När Nasa sköt upp rymdsonden Voyager 1 hösten 1977 var tanken att den skulle hålla i drygt fem år. Men i dag 43 år senare skickar sonden fortfarande viktiga data till jorden från sin resa – som tagit sonden utanför vårt solsystem.

I Voyagers sändningar till jorden har forskarna lyckats identifiera ett mystiskt hummande.

– Det är väldigt svagt och monotont, eftersom det har en snäv frekvensbredd, säger astronomen Stella Koch i ett uttalande enligt CNN.

Liknas vid åskregn

Forskarnas teori är att ljudet kommer från de vågor som uppstår när vår sols strålar slår mot rymdgas, vilket tidigare uppmätts. Det nya ljudet tror de kommer från mellanrummet mellan vågorna – likt hur smattrande regn kan höras mellan kraftiga åskknallar.

– I fallet med solutbrott är det som att upptäckta ett blixtnedslag i åskväder och sedan tillbaka till milt regn, säger astronomiprofessor James Cordes i ett uttalande.

För gemene man kanske upptäckten inte säger så mycket, men forskarna tar ljudet som en indikation på att det är mer aktivitet i den interstellära gasen än vad man tidigare trodde.

Upptäckten är även ett bevis på att Voyager 1:s slitsamma arbete fortfarande ger frukt.

– Det är ingenjörsgåvan till vetenskapen som fortsätter att bära frukt, säger forskaren Shami Chatterjee.

Bekräftat: Läckta ufo-videon är äkta

USA:s försvarsdepartement har bekräftat att den här läckta videon, som är filmad 2019 är äkta.

Här kan du lyssna på ljudet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.