Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nasas test – för att kunna skydda jorden

Raketer ska skydda mot asteroider.
Nasas rymdfarkost skjuts upp om ett par veckor med uppdraget att krascha in i en asteroid.
Foto: gribbsp1 / NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab
Farkosten har byggts av Johns Hopkins för att testa jordens försvarsförmåga.
Foto: Ed Whitman / NASA/Johns Hopkins APL
Farkosten ska krascha in i asteroidsatelliten Dimorphos som kretsar kring den större asteroiden Didymos.
Foto: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab

Nasas nya test liknar en actionfilm.

Om ett par veckor skickar man upp en farkost i rymden med uppdraget att testa jordens försvarsförmåga.

Metoden: Krascha rakt in i en asteroid.

Det liknar slutscenen i storfilmen Deep Impact från 1998, då besättningen på den kärnvapenbestyckade rymdfarkosten ”Messiah” krockar med en komet för att den inte ska kollidera med jorden. 

Något sådant direkt hot mot jorden existerar inte i nuläget, men Nasa planerar ändå att testa sin förmåga att försvara planeten mot asteroider. Nästa höst kommer man krascha en rymdfarkost som färdas med en hastighet av 24 000 kilometer i timmen – eller 6,6 kilometer i sekunden – in i asteroidsatelliten Dimorphos. 

Typisk asteroid som kan hota jorden

Dimorphos mäter 160 meter i diameter och kretsar kring den större asteroiden Didymos – ett varv på 11 timmar och 55 minuter. Asteroidsatelliten är utvald eftersom en asteroid av den storleken är den mest troliga att någon gång utgöra ett hot mot jorden.

Testet, kallat Dart, ska visa om metoden är en framkomlig väg att skydda jorden vid ett eventuellt framtida hot från en asteroid och hur mycket kraft som i så fall skulle behövas.

– Även om det för närvarande inte finns någon känd asteroid på kollisionskurs med jorden, vet vi att det finns en stor mängd jordnära asteroider där ute, säger Lindley Johnson, chef för Nasas planetförsvar, enligt Phys.org.

– Vi vill inte vara i en situation där en asteroid är på väg mot jorden och då behöva testa den här metoden i skarpt läge.

”Ger asteroiden en liten knuff”

Den 24 november kommer rymdfarkosten att skickas ut i rymden för sitt uppdrag. Efter en färd på 11 miljoner kilometer beräknas kraschen ske någon gång mellan den 26 september och 1 oktober nästa år.

– Den kommer att ge asteroiden en liten knuff. Den kommer att förändra asteroidens bana runt den större asteroiden, så vad som tidigare tog 11 timmar och 55 minuter kanske tar 11 timmar och 45 minuter, säger Nancy Chabot, forskare vid Johns Hopkins som byggt rymdfarkosten.

Gåtan kring norrskenens mystiska uppkomst avslöjad

Amerikanska forskare har bevisat hur fenomenet uppstår.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.