Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nasas rymdsond på Mars är död – efter 15 år

Opportunity blev 15 år gammal.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Bild som Opportunity skickade 2015.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Nasas robotsond Opportunity har skickat sin sista rymddata. 

Efter 15 år på Mars har den slutligen blivit dödförklarad efter en enorm sandstorm på planeten, skriver amerikanska medier. 

Den 25 januari 2004 landade rymdsonden Opportunity på Mars yta, redo att utforska planeten. Sonden var en del i Nasa-uppdraget Mars Eploration Rover Mission, ett uppdrag som egentligen bara var tänkt att pågå i tre månader. Sonden skulle bland annat undersöka eventuell förekomst av vatten på Mars yta. 

Opportunity kämpade på långt över 90 dagar, och fortsatte att skicka data hem till  jorden. 

Sista kontaktförsök har gjorts

Men för åtta månader sedan blev det plötsligt tyst från den efter en våldsam sandstorm på Mars. Sandstormen var så kraftig att den täckte en fjärdedel av planeten och noterades även av Nasas rymdsond Curiosty, som befinner sig på andra sidan av Mars, skriver Sky News. Sandstormen klippte också strömtillförseln för den solcellsdrivna Opportunity. 

Forskarna har nu gjort sitt sista försök att få kontakt med sonden, som dödförklarades under tisdagskvällen. Då hade den befunnit sig på Mars yta längre än någon sond någonsin varit på en annan planet. Totalt har den undersökt 45 kilometer av Mars yta.

– Det är med en djup känsla av uppskattning och tacksamhet som jag står här och härmed förklarar Opportunitys uppdrag slutfört, sa Nasas Thomas Zurbuchen när sonden förklarades död, skriver New York Times

Rymdsonen Curiosity fortsätter dock att skicka hem data och bilder från Mars. Curiosity skickades upp 2012, ytterligare en rymdsond planeras skickas upp till planeten 2020, enligt Nasas beräkningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.