Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nasas nya fynd: Jättehål i solen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Solfläcken är tre gånger så stor som jorden.
Foto: NASA
Enligt ett pressmeddelande från Nasa kan fläcken orsaka kraftiga solutbrott.
Foto: NASA

Nasa har upptäckt ett gigantiskt hål i vår egen sol.

Den mörka fläcken är tre gånger större än jorden – och kan orsaka en kraftig solstorm.

”Det skulle kunna orsaka soleruptioner, men det är för tidigt att säga”, skriver Nasa i ett uttalande.

Nasa upptäckte den stora solfläcken redan i förra veckan. AR2665, som fläcken har döpts till, har sedan dess vuxit snabbt, enligt den amerikanska rymdstyrelsen. 

Nu är den 12 000 mil bred – tre gånger vår egen planets omkrets – och kan ses från jorden som en mörk fläck på solens gulröda yta. Enligt ett pressmeddelande från Nasa kan fläcken orsaka kraftiga solutbrott, men det är ännu för tidigt att säga något om hur ett sådant skulle drabba oss. 

LÄS MER: ”Kall fläck” kan vara parallellt universum 

Solstorm på näst högsta nivån

”Det är den första solfläcken som uppstått efter att solen varit fläckfri under två dygn, och det är den enda gruppen av solfläckar just nu”, skriver Nasa.

Amerikanska havs- och vattenmyndigheten NOAA uppskattar sannolikheten för en soleruption till 25 procent under de kommande dygnen, enligt Daily Mail. Utbrottet kan i så fall vara av M-klass, den näst högsta nivån.

En sådan kraftig solstorm skulle kunna leda till att både satelliter i omloppsbana och radioförbindelser slås ut. 

Solfläcken kan orsaka en väldig solstorm – men det är osäkert om det kommer ske.
Foto: NASA

LÄS MER: Nasa har hittat tre jordliknande planeter – 39 ljusår bort 

Kan slå ut radio och satelliter

Solfläckar uppstår när starka lokala magnetfält hindrar solens energi att nå solens yta. Områdena syns som mörka fläckar på solens yta, och är omkring 2 000 grader svalare jämfört med resten av solen. När två magnetfält krockar kan solfläcken ge upphov till ett utbrott – en solstorm. 

1989 slog en våldsam solstorm ut ett elnät i Quebec i Kanada. Då stannade tunnelbanan, skolor låstes och folk var inspärrade i hissar. Sex miljoner människor befann sig plötsligt i mörklagda hus. Och 1859 förstördes stora delar av telegrafnätet vid en annan solstorm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.