Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nasas drönare flög på Mars

Första flygningen på en annan planet
Rymdhelikoptern ”Ingenuity”.
Foto: NASA/JPL-CALTECH HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nasas drönare Ingenuity har flugit på Mars.

Det är första gången i historien människan flyger på en annan planet än jorden.

Strax efter lunch på måndagen meddelade Nasa att Ingenuity lämnat Mars yta och spenderat 30–40 sekunder ovanför marken.

Klockan 12.15 inleddes försöken med att få helikoptern Ingenuity tre meter ovanför markytan på Mars.

Flygningen var ett första test i hur farkosten fungerar på planeten, men också hur kontrollrummet på jorden hanterar den tidsfördröjning som är mellan Jorden och vår grannplanet.

Flygningen kunde inte livesändas på grund av tidsförskjutningen, men och klipp kommer att publiceras i efterhand, meddelar Nasa.

I stället fick nyfikna nöja sig med bilder på jublande medarbetare, Nasa meddelade nämligen strax efter 12.30-tiden på måndagen att den varit en framgång.

”Ingenuity har genomfört sin första flygning – den första flygningen av en motoriserad flygfarkost på en annan planet.”, skriver Nasa på Twitter.

Ingenutiy kostade 740 miljoner kronor att tillverka, och har rotorblad som snurrar fem gånger snabbare än vad de vanligtvis gör på jorden.

– Vi hoppas att ”Ingenuity” kommer att utöka möjligheterna för oss att utforska Mars, har Bob Balaram vid Nasa tidigare sagt.

Nasa har tidigare kommunicerat att en lyckad testflygning kommer rendera i ytterligare testflygningar under de kommande dagarna och veckorna, där flygtiden och distansen är tänkt att successivt öka.

Så här såg bilderna ut från Nasas rymdfarkost ”Perseverance”:

https://twitter.com/NASAPersevere/status/1384104815567855626
Perseverance Rover och helikoptern Ingenuity befinner sig på Jezero Crater, Mars. Under 31 dagar har helikoptern ett uppdrag att genomföra på Mars, och redan den 11 april kan vi få se hur det första försökets utfall blir.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.