Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nasa visar unika bilder från Marslandningen

Bild på Mars yta från Perseverance.
Foto: Skärmdump / NASA
Bild på Perseverence när farkosten landar på Mars.
Foto: Skärmdump / NASA
Nya och unika bilder från Mars yta.
Foto: Skärmdump / NASA
Nya och unika bilder från Mars yta.
Foto: Skärmdump / NASA
Nya och unika bilder från Mars yta.
Foto: Skärmdump / NASA
Nya och unika bilder från Mars yta.
Foto: Skärmdump / NASA
Bild från Perserverance på Mars.
Foto: Skärmdump / NASA
1 / 8

I torsdags genomförde den amerikanska rymdsonden Perseverance en lyckad landning på Mars yta. 

Nasa höll under måndagen en pressträff där de visade nya och unika filmer från ”den röda planeten”. 

Nasa meddelade även att de lyckats ta upp ljud från Mars yta. 

Se bilderna i bildspelet ovan.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Under måndagens pressträff kunde Nasa presentera nya filmer och bilder från roboten ”Percy”, på väg ned mot planetens yta. 

Den högupplösta filmen visar farkostens riskabla sista etapp av landningen. 

– Den här videon av Perseverance nedstigning är det närmaste du kan komma att landa på Mars utan att sätta på dig en rymddräkt, säger Thomas Zurbuchen, Nasas biträdande administratör för vetenskap.

Nasa har även lyckats ta upp ljud från Mars yta med hjälp av en mikrofon. I ljudupptagningen kan man höra en bris från planetens yta i några sekunder. 

Ska leta efter liv på Mars

Rymdfarkosten har skickat till Mars för att bland annat söka efter liv i en stor krater som tidigare varit en sjö. ”Percy” kommer även att samla in stenar och stendamm för att lämna vid en upphämtningsplats. 

Det är sedan tänkt att Nasa och ESA, europiska rymdbolaget, i en gemensam expedition ska hämta upp ”Percy” för att skicka proverna till jorden. Det är beräknat till år 2031. 

Här landar rymdsonden Perseverance på Mars

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.