Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nasa siktar mot solen – här lyfter rekordsnabba rymdsonden

Parker Solar Probe under uppskjutningen.
Foto: BILL INGALLS / AP TT NYHETSBYRÅN
Parker Solar Probe under uppskjutningen.
Foto: BILL INGALLS / AP TT NYHETSBYRÅN
Parker Solar Probe under uppskjutningen.
Foto: BILL INGALLS / AP TT NYHETSBYRÅN
Parker Solar Probe.
Foto: NASA/BILL INGALLS / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Forskare hoppas få veta mer om solens egenskaper.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Här lyfter Nasas rymdsond mot solen.

Klockan 09.31 på söndagen genomfördes nedräkningen och Parker Solar Probe gav sig i väg med ett brak från Cape Canaveral i Florida.

"En lyckad start", uppger Nasa.

Nasas solsond Parker Solar Probe ska utforska solens atmosfär, den så kallade koronan, för att forskarna ska få veta mer om solens egenskaper. Avsikten är att observera och fotografera koronan.

Sedan en planerad uppskjutning på lördagen inte kunde genomföras kom man i väg på planerat klockslag på söndagsmorgonen.

Starten med den obemannade farkosten gick bra, och under inledningen av den superlånga flygningen inträffade inga missöden.

Rymdfärdens start bedöms som en succé av Nasa. Vid 10.30-tiden hade farkosten hunnit ut i rymden och fällt ner solpanelerna.


https://twitter.com/BIS_spaceflight/status/1028546072832950272

"Snabbaste farkosten hittills.!"

– Vi har studerat solen i decennier och nu åker vi äntligen dit där det händer, säger Alec Young, solforskare på Nasa, enligt CNN. 

Parkersonden färdas i slutskedet i en hastighet på nära 716 000 km/tim. Den är därmed den snabbaste farkost som någonsin byggts – och den är stor som en mindre bil.

Sonden ska gradvis närma sig solens och till slut nå en höjd av 6,2 miljoner kilometer från solens yta, skriver Populär Astronomi. Den använder sig av gravitationen från Venus för att nå sitt mål. Sonden ska lägga sig i bana runt solen under sju år – och ska klara temperaturer på över 1 000 grader.

Sonden ska bland annat undersöka solens yttre, koronan, samt den så kallade solvinden, det fenomen som ger upphov till norr- och sydsken som vi kan se vid jordens poler, skriver Populär Astronomi.

Astrofysikern Eugene Parker, som rymdsonden fått sitt namn efter, fanns själv på plats för att se "lift off" live.

– Det var en fantastisk syn, förklarade 91-årige Parker.


https://twitter.com/NASA/status/1028550218201985026

"Vår stora chans"

– Det är vår stora chans att studera en stjärna på nära håll. Men skulle något gå sönder kommer sonden förmodligen smälta på en gång, säger astrofysikern Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet, till TT.

– Jorden är extremt påverkad av solen eftersom den exempelvis bidrar till vad vi har för klimat. Det är intressant att veta hur energitransporten går till från solens inre till det yttre. 

– Ibland får solen utbrott och skickar ut skurar av elektriska partiklar som kan störa vår elektronik. Det är saker som vi kan lära oss mer om, säger hon till TT.


https://twitter.com/NASA_LSP/status/1028559980830642176

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.