En skiss av hur Kepler 22b skulle kunna se ut. Foto: Nasa
En skiss av hur Kepler 22b skulle kunna se ut.  Foto: Nasa

Nasa: Ny planet påminner mycket om Jorden

Publicerad
Uppdaterad
Äntligen en ny planet att bo på om vi tröttnar på vår egen.
Nasa har hittat en planet utanför vårt solsystem som är slående lik jorden.
- Vi har nått en stor milstolpe i jakten på jordens tvilling, säger Douglas Hudgins, forskare på Nasa, i ett pressmeddelande.
Den nyupptäckta planeten Kepler-22b ligger 600 ljusår bort men påminner starkt om jorden. Det är den första planeten som Nasas Keplerprojekt har hittat som bekräftats ligga i den "beboliga zonen".
Enligt AP säger forskare att temperaturen ligger runt behagliga 22 grader och att planeten troligen har både vatten och land - vilken gör det möjligt för liv att existera där.

Upptäcktes av teleskop

Ett år på Kepler-22b är 290 dagar långt och stjärnan som den kretsar kring är av samma typ som vår sol.
Kepler-22b upptäcktes av Keplerteleskopet som sköts upp 2009 av Nasa.
- Resultaten fortsätter att demonstrera vikten av Nasas uppdrag som försöker hitta svar på de svåraste frågorna om vår plats i universum, säger Douglas Hudgins, som arbetar med Kepleruppdraget på Nasa, i ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag