Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NASA har hittat planet som liknar jorden – kan finnas liv

Finns förutsättningar för liv – avståndet mellan planeten och dess sol är ”precis rätt”.
Nasa har upptäckt en ny planet som liknar jorden. Foto: NASA

Nasa har hittat en potentiellt beboelig planet som är i samma storlek som jorden. 

Planeten, som fått namnet TOI 700 d, är en del av ett solsystem som ligger 100 ljusår från vårt.

Avståndet mellan planeten och dess sol är ”precis rätt” för att det skulle kunna finnas vatten på dess yta, rapporterar CNN.

TOI 700 d är en exoplanet – alltså en planet som befinner sig utanför vårt eget solsystem.

Den kretsar kring stjärnan TOI 700, en så kallad dvärgstjärna som är mindre än hälften så stor som vår sol. Den är den yttersta av totalt tre planeter som kretsar runt stjärnan.

Finns chans att TOI 700 d är beboelig

Avståndet mellan planeten och dess stjärna är enligt Nasa precis vad som krävs för att det skulle kunna finnas flytande vatten på ytan i stjärnans ”beboeliga zon”.

– Under 11 månader av observationsdata såg vi inga soleruptioner från stjärnan, vilket förbättrar chanserna att TOI 700 d är beboelig, säger Emily Gilbert, masterstuderande vid University of Chicago som jobbat med projektet, till CNN.

Ett ”år” är 37 dagar

CNN rapporterar att TOI 700 d får 86 procent av den energi som jorden får från solen.

Nasa tror att planeten är ”låst” och inte snurrar runt sin egen axel, vilket innebär att det alltid är dag på ena sidan av planeten, och alltid natt på den andra.

Enligt Nasa tar det 37 dagar för TOI 700 d att snurra ett varv runt ”sin” sol.

Ännu är kunskapen om planeten begränsad, men forskarna hoppas bland annat kunna ta reda på om den har en atmosfär och mer om dess beståndsdelar. 

”Helt annorlunda mot jorden”

Upptäckten presenterades på American Astronomical Society:s möte i Honolulu på Hawaii. 

TOI 700 d hittades av Nasas planetletarsatellit Tess – Transiting Exoplanet Survey Satellite. Det är Tess första upptäckt av detta slag, men inte Nasas.

– Det är spännande eftersom oavsett vad vi får reda på om planeten kommer det att se helt annorlunda ut mot vad vi ser här på jorden, säger Gabrielle Engelmann-Suissa, forskningsassistent vid NASA's Goddard Space Flight Center, till CNN.

Planetjägaren Tess har även hittat en planet som kretsar runt två solar. Ett fenomen som känns igen från den fiktiva planeten Tatooine, Luke Skywalkers hemplanet i filmserien Star wars.

Svenska Jessica genomförde första kvinnliga rymdpromenaden

Jessica Mier ska stanna ett halvår på på ISS – se bilderna från oktober när hon som första kvinna genomförde en rymdpromenad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.