Nasa: Bevis för vatten på månens solsida

Forskare har tidigare hittat vatten på månens mörka sida. Nu har man även hittat det på den upplysta sidan.
Månen.
Foto: SHUTTERSTOCK
Nasa har hittat vatten på månens solsida.
Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nasa har gjort en ny upptäckt på månen.

För första gången har man entydiga bevis på att det finns vatten på månens solsida.

– Nu vet vi att det finns där, säger Paul Hertz, ledare för Nasas astrofysiska enhet, vid en pressträff.

Nasa har för första gången upptäckt vatten på den del av månen som nås av solen. Tidigare har rymdmyndigheten endast kunnat bevisa att det finns vatten där solen inte når.

Fyndet har gjorts inom projektet Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy, SOFIA, där Nasas forskare arbetar tillsammans med forskare från tyska German Aorospace Center.

Viktigt för framtida forskning

Forskarna meddelar att man hittat vattnet i en av månens största kratrar, den så kallade Claviuskratern, som är synlig från jorden.

– Vi hade indikationer på att H2O – vattnet som vi känner till – kunde finnas på månens solsida, säger Paul Hertz, ledare för Nasas astrofysiska enhet, vid en pressträff.

– Nu vet vi att det finns där. Den här upptäckten förändrar vår förståelse om månens yta och höjer frågor om resurser som är relevanta vid djupgående rymdutforskning, fortsätter Hertz.

Väcker frågor

Upptäckten har nu publicerats i tidskriften Nature Astronomy. Huvudförfattaren, Casey Honniball, säger att det fortfarande finns frågor att besvara om vattnet som hittats.

Det handlar bland annat om hur vattnet ens kan existera på platsen.

– Utan en tjock atmosfär borde vattnet på månens solsida bara försvinna i rymden. Men på något sätt ser vi det. Något genererar vattnet, och något måste hålla det kvar där, säger hon i ett pressmeddelande från Nasa.

Se mer

Nasas projekt: Skickar toalett till rymden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.