Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nasa: 2005 varmaste året hitills

Medeltemperaturen på markytan blir allt högre. Genomsnittet för i fjol var det högsta som hittills uppmätts, enligt nya siffror från USA:s rymdforskningsmyndighet Nasa, som bekräftar en prognos från myndigheten i december i fjol.
Statistiken visar samtidigt att de fem varmaste åren sedan mätningarna började göras på 1890-talet har ägt rum under det senaste årtiondet. - Med hjälp av indirekta mätningar som går längre tillbaks i tiden tror jag att man kan säga att detta är det varmaste år vi haft på flera tusen år, sade Drew Shindell, talesman för Nasa i New York. 1

998 förra rekordåret

Det tidigare rekordet uppnåddes under 1998 då El Nino i Stilla havet drog upp temperaturen över normala nivåer. Men fjolårets temperaturer låg ännu högre, inte minst på arktiska breddgrader. Enligt de flesta klimatforskarna i världen, inklusive Shindell, handlar temperaturhöjningen om växthuseffekten till följd av inte minst bilavgaser. Och under de kommande hundra åren väntas än högre temperaturer, i genomsnitt upp med 3-5 grader från dagens nivåer enligt Shindell. Under de gångna 30 åren har yttemperaturen gått upp med 0,6 grader, enligt Nasa.