Reaktor 4 på kärnkraftverket Fukishima.
Reaktor 4 på kärnkraftverket Fukishima.

"Närmaste timmarna kritiska"

Publicerad
Uppdaterad
Svenska strålsäkerhetsmyndigheten avråder nu alla svenskar från icke nödvändiga resor till Japan. Enligt myndigheten är risken för härdsmälta och radioaktiva utsläpp mycket stor.
- Det är en väldigt allvarlig situation, säger Josefine Päiviö Jonsson vid Strålskyddsmyndigheten.
Enligt uppgift från NRC finns inget vatten kvar i bassängen för använt kärnbränsle i reaktor 4 på kärnkraftverket Fukishima. Enligt NRC har detta resulterat i " extremt höga" strålningsvärden. Svenska Strålskyddsmyndigheten bekräftar uppgiften.
- Allt tyder på att bassängen är tom, vilket är en mycket allvarlig situation. Vad som händer är att temperaturen går upp vilket kan leda till att det använda kärnbränslet börjar brinna vilket då kan leda till en härdsmälta, säger Josefin Päivio Jonsson.
Skulle en härdsmälta inträffa kommer detta att leda till radioaktiva utsläpp.
- Radioaktiva gaser frigörs då vilka kommer att spridas via luften.
Det enda som kan stoppa en härdsmälta är att det använda kärnbränslet kyls ner.
- Det behövs vatten i bassängen så att det täcker bränslet. Men vi har sett under dagen vilka svårigheter man har att tillföra vatten. Skulle bränslet fatta eld räknar vi med att det kommer att hända inom timmar snarare än dygn, säger Josefin Päivio Jonsson.
Tidigare under onsdagskvällen uppmanade Strålsäkerhetsmyndighten alla svenskar inom en radie på åtta mil från Fukishima att evakuera. Senare under kvällen uppgrader myndigheten sina reserekommendationer och uppmanar nu alla svenskar att avstå från icke-nödvändiga resor till Japan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag