Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Närmare lösning - på hela universums gåta

Forskningsprojektet Alpha Magnetic Spectrometer, AMS, på Internationella rymdstationen.
Foto: AP

Forskare på Cernlaboratoriet säger att de har kommat ett steg närmare en lösning på mysteriet med mörk materia.

Upptäckten skulle på ett markant sätt förbättra vår förståelse för hur universum är uppbyggt.

– Om det verifieras med mer data och det inte finns någon motstridighet så är det klar Nobelprisklass på den här upptäckten, säger Tommy Ohlsson, professor i teoretisk fysik på KTH.

Rolf-Dieter Heuer, Mark Kelly och Samuel C.C. Ting.
Foto: Foto: Martial Trezzini

En gigantisk detektor för kosmisk strålning placerad på den internationella rymdstationen har skickat hem data till Cernlaboratoriet utanför Genève som indikerar att den kan ha sett tecken på mörk materia. 

Forskare vet sedan tidigare att mörk materia existerar - det är en förutsättning för att galaxers gravitation ser ut som den gör - men det är fortfarande ett stort mysterium vad mörk materia består av.

Resultaten presenterades på onsdagen. Det var den första presentationen om vad forskningsprojektet Alpha Magnetic Spectrometer, AMS, har hittat.

Säkrare resultat inom månader

Men resultaten är än så länge osäkra.

Onsdagens fynd är baserade på observationer av en stor mängd positivt laddade subatomära partiklar som man tror härstammar från kollisioner mellan partiklar av mörk materia och deras antipartiklar. Osäkerheten ligger i att partiklarna även kan härstamma från pulsarer, alltså roterande neutronstjärnor.

Den Nobelprisvinnande fysikern Samuel Ting leder ett forskarlag på 600 personer som arbetar med att analysera datan från detektorn. Enligt AP sa han på onsdagen att han hoppas att man inom månader kunde ha säkrare observationer av detta "oväntade nya fenomen".

Upptäckten av mörk materia skulle vara ett viktigt genombrott då det mystiska fysiska fenomenet tros binda samman universum.

"Viktigt resultat"

Tommy Ohlsson, professor i teoretisk fysik på KTH, säger att upptäckten skulle betecknas som ett stort genombrott och den som först presenterade bevis av vad mörk materia består av skulle vara en given kandidat för Nobelpriset.

– Det är för tidigt att säga att detta är en signal på mörk materia. Det behövs mer data och mer data är på väg från AMS. Hursomhelst så är detta ett viktigt resultat inom astropartikelfysiken och den mest precisa mätningen av positronflödet från kosmisk strålning, säger han.

Den nya upptäckten hyllas också av forskare från hela världen.

– Det här har varit ett detektivarbete i 80 år och vi närmar oss en lösning. Det är en spännande ledtråd om att fler resultat från AMS skulle kunna avsluta historien., säger Michael Turner, fysiker på universitetet i Chicago som forskat mycket på mörk materia, till AP.

Mörk materia

• Materia som inte utsänder elektromagnetisk strålning och kan därför inte observeras direkt.

• Runt en fjärdedel av universum uppskattas bestå av mörk materia.

• Mörk materia upptäcktes redan på 1930-talet när man märkte att galaxer roterade snabbare än vad de borde göra, givet mängde materia man såg att de innehöll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.