Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Näringslivstoppar missnöjda med Löfven

Carl Bennet, industriman som anses stå nära Socialdemokraterna, ser regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet om att begränsa vinster i välfärden som ett tungt skäl till missnöjet. Foto: Lisa Mattisson

Regeringen Löfven får bottenbetyg av näringslivstopparna.

Foto: Sven Lindwall

Nio av tio näringslivstoppar tycker att regeringen Löfven gör ett dåligt jobb.

Det visar Dagens Industris intervjuundersökning.

S-partisekreteraren Carin Jämtin säger att partiet satsar på näringspolitiken.

– Vi måste visa väljarna att vi förstår vad som är viktigast, säger hon.

Så gjordes undersökningen

DI:s panel består av vd, ordförande, marknadschef eller ekonomichef på företag som har mer än tio anställda och en årsomsättning på över 40 miljoner kronor.

Antal intervjuer: 3 739.

Metod: De utvalda personerna intervjuas via e-post.

Intervjuperiod: 21 maj till 3 juni.

Vem gjorde undersökningen? Ipsos, på uppdrag av Dagens Industri.

Nio av tio näringslivstoppar tycker att regeringen gör ett dåligt eller ett mycket dåligt jobb. Det visar Dagens Industris undersökning där 3 739 personer med toppositioner i näringslivet svarat.

Allmänhetens uppfattning i samma frågar är betydligt mindre kritisk: Bara tre av tio tycker att regering gör ett dåligt jobb.

En av tre kritiska

90 procent av näringslivstopparna anser att alliansen skulle göra ett bättre jobb. Jämfört med en av tre om man fråga allmänheten.

Dessutom har 86 procent av de tillfrågade näringslivaktörerna mycket eller ganska litet förtroende för regeringens näringspolitik.

Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare, tycker inte att man bör dra alltför stora växlar på en enda undersökning.

"Visa att vi förstår"

Samtidigt inser hon att S måste jobba på sitt fokus i näringspolitiken.

– Vi måste visa väljarna att vi förstår vad som är viktigast. Det är därför vi har en ny jobbagenda med investeringar för framtiden, en aktiv näringspolitik och växande företag och utbildning, som gör att fler får rätt kompetens, säger Jämtin till DI.

Carl Bennet, industriman som anses stå nära Socialdemokraterna, ser regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet om att begränsa vinster i välfärden som ett tungt skäl till missnöjet och misstron från näringslivets sida.

"Minoritetsregering"

Själv skulle han hellre se en S-regering som styrde i minoritet och sökte stöd i olika frågor, både åt vänster och åt höger.

– Om inte Miljöpartiet och Vänsterpartiet ställe upp på det får de väl gå till talmannen och antingen bilda en ny regering eller utlysa nyval, säger Carl Bennet som tror att S fortfarande har en chans att återvinna sin status som tryggt, pragmatiskt parti.

Företagaren Ida Backlund som driver löshårsföretaget Rapunzel of Sweden med en årsomsättning på över 100 miljoner kronor, tycker att läget är otryggt med S-MP-regeringen. Höjningen av arbetsgivaravgifterna påverkade henne direkt.

– Jag har alltid velat anställa unga personer, men nu när de höjt avgiften, då anställer jag hellre någon mer erfaren, säger hon till DI.