Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Näringslivets hemliga uppvaktning av SD

SD:s Oscar Sjöstedt, här med Jimmie Åkesson, har uppvaktats av flera näringslivsaktörer.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Här är näringslivets hemliga uppvaktning av Sverigedemokraterna med lyxmiddagar på exklusiva hotell, whiskykrog och kändisrestaurang.

Expressen kan nu avslöja de interna mejlen som visar hur lobbyister från näringslivsorganisationer, storbolag, klimatförnekare och tobaksindustrin släppts in på SD:s riksdagskansli, servat partiet med då sekretessbelagt underlag – och fått spökskriva delar av en riksdagsmotion.

– Det är en del i den politiska vardagen, säger SD-ledamoten Josef Fransson som lät en lobbyist skriva delar av partiets jaktpolitiska motion.

I höstas berättade Dagens Industri om näringslivets uppvaktning av Sverigedemokraterna för att påverka partiet i en mer näringslivsvänlig riktning. Det tyngsta exemplet var hur lobbyism bidrog till att partiet svängde till en mer positiv inställning till vinster i välfärden.

Från SD är man nöjd med att näringslivet öppnat sig mot partiet.

– Vi är tredje största parti. Vi är också vågmästare. Då vill de försäkra sig om att vi åtminstone har blivit informerade om deras ståndpunkt och får den information som de tycker är relevant. För mig är det värdefullt. Det här är en del i det som kallas normaliseringen av vårt parti, att det faktiskt går att sitta ned och resonera med oss. Det kanske är det mest värdefulla egentligen, säger SD:s ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedt.

Expressens granskning visar att lobbyarbetet mot Sverigedemokraterna är betydligt mer djupgående och omfattande än vad som tidigare varit känt – och att lobbyisterna inte bara bjuder SD-ledamöter på lyxkrogar utan också direkt deltagit i författandet av partiets lagförslag.

Välkända företag på listan

Bland organisationerna finns tunga näringslivsaktörer som Almega, Bemanningsföretagen, Företagarna – och Svenskt näringsliv.

Just Svensk näringsliv har haft möten med SD på hög nivå – bland annat när partiet fokuserade på näringspolitiken i förra årets vårbudget – men också genom tätare, personliga kontakter.

MEJLEN AVSLÖJAR KONTAKTER:Joakim Nilsson från det multinationella tobaksbolaget Japan Tobacco Inc mejlar om lunch på Grand.
MEJLEN AVSLÖJAR KONTAKTER:Josef Fransson, riksdagsman för SD, ber Anders Grahn på Svenska Jägareförbundet att läsa motion och ”komma med feedback”.
MEJLEN AVSLÖJAR KONTAKTEN:Anders Grahn svarar Josef Fransson.
MEJLEN AVSLÖJAR KONTAKTEN:Stockholmsinitiativets Per Welander bokar bord och skriver att han ”står för middagen” men ”vill inte ha några offentliga kvitton”.

Expressens granskning visar hur Teodor Koistinen på Näringslivets mediaservice försett Oscar Sjöstedt med rapporter och underlag. Kontakterna har inte bara skett via mejl utan också under en middag på lyxkrogen Gondolen i Stockholm i mars förra året.

Inledde med ”Hej Oscar”

När Expressen ringer upp Koistinen säger han först att hans kontakt med Sjöstedt är ”privat” och att han inte skickat arbetsrelaterat material. När han då får några av de mejl med underlag som han skickat upplästa ber han att få återkomma. En stund senare ringer han upp och säger:

– Det jag skickar till honom är det jag skickar till rätt många. Det är ett trettiotal andra riksdagsledamöter som har fått samma mejl. Jag kollade mejlen och de går ut med hemlig kopia. Vi skickar nätverksmejl ibland.

Men stämmer verkligen det för du skriver ”Hej Oscar” i mejl?

– Ja, jag såg att jag gjort det i två mejl eller så, där han har fått säkert tio mejl från mig.

Expressens granskning visar hur Teodor Koistinen på Näringslivets mediaservice försett Oscar Sjöstedt med rapporter och underlag. Kontakterna har inte bara skett via mejl utan också under en middag på lyxkrogen Gondolen.
Foto: Olle Sporrong

Om middagen på Gondolen säger Koistinen:

– Jag äter middag med jättemånga konstiga personer.

Branschföreningen Svensk handel kampanjade efter valet 2014 mot delar av den nya regeringens budget, bland annat förslaget att slopa den lägre arbetsgivaravgiften för ungdomar.

I början av november 2014 tog Svensk Handel kontakt med Oscar Sjöstedt. Vd:n Karin Johansson ville träffa SD "angående riksdagens beredning av budgetpropositionen då flera förslag påverkar handeln negativt", som framgår i ett mejl till partiet.

– Det hade varit tjänstefel att inte prata med politikerna och få dem att förstå hur viktig den här frågan är för handelns företag, säger Johansson nu om SD-mötet och frågan om sänkt arbetsgivaravgift för unga.

”Jag står för middagen”

I andra fall är det SD som sökt upp lobbyisterna. Det gäller bland annat SD-ledamoten Josef Franssons kontakt med IT-entreprenören Per Welander, som är känd inom så kallade klimatförnekarkretsar och kopplad till sajten Stockholmsinitiativet – Klimatupplysningen.

Stockholmsinitiativet utsågs 2010 av Föreningen Vetenskap och Folkbildning till Årets förvillare, vilket motiverades med att de ägnar sig åt att ”sprida konspirationsteorier, samt förmedla obekräftade rykten och ogrundade anklagelser mot klimatforskare.”

Kontakten uppstod 2012 och i november 2013 bjöd Per Welander in Fransson för en middag på lyxhotellet Diplomats restaurang T-bar på Strandvägen i Stockholm. Welander inskärpte då att han inte ville ha någon offentlighet kring mötet:

”Jag står för middagen, vill inte ha några offentliga kvitton”, skrev han i mejlet till Fransson som då satt i jordbruks- och miljöutskottet.

I november 2013 bjöd Per Welander in Josef Fransson för en middag på lyxhotellet Diplomats restaurang T-bar på Strandvägen i Stockholm.
Foto: Robin Benigh

Efter valet 2014 hörde Welander av sig igen, den gången för att gratulera Fransson till valresultatet:

”Själv är jag övertygad om att även dina insatser på energiområdet bidrog till er ´seger´. Din kunskap går hem i bygderna. Motståndet mot vindkraft finns lite överallt. Själv hoppas jag att ditt parti hårdare ska kämpa mot den meningslösa ´klimatomställningen´ som kommer att drabba landsbygden extra hårt.”

Per Welander säger nu om sina kontakter med SD:

– Jag käkar så otroligt många middagar. Så här är det: Jag äter middag med vem som helst. Jag själv är partilös, Klimatupplysningen är partipolitiskt obunden. Och i övrigt har jag inga mer kommentarer.

Flera storföretag har också fått direkt tillgång till SD-politiker, bland annat det multinationella tobaksbolaget Japan Tobacco Inc, JTI.

I början av maj 2014 bjöd Joakim Nilsson, kommunikationsdirektör på JTI Sweden, in Oscar Sjöstedt och Kent Ekeroth på lunch på Grand Hotels veranda.
Foto: Ann Jonasson

I början av maj 2014 bjöd Joakim Nilsson, kommunikationsdirektör på JTI Sweden, in Oscar Sjöstedt och Kent Ekeroth, som då satt i riksdagens skatteutskott, på lunch på Grand Hotels veranda i centrala Stockholm. I inbjudan från Nilsson framgick att tobaksbolaget ville ”gå igenom detaljer kring punktskatter”.

När Expressen pratar med Joakim Nilsson på JTI om SD-kontakterna upprepar han som ett mantra:

– Jag kommenterar inte hur, var eller när jag träffar människor eller vem jag träffar.

Skickade över motion till lobbyisten

På måndagen efter lunchen på lyxhotellet återkopplade Joakim Nilsson till SD-ledamöterna genom att skicka över fem rapporter. En av dessa rapporter är trots att den tagits fram av riksdagens utredningstjänst inte tillgänglig för allmänheten. När Expressen försöker begära ut rapporten är beskedet att den lyder under uppdragssekretess. Först i fredags när RUT hört av sig till beställaren av rapporten, en moderat riksdagsledamot, blir den tillgänglig för allmänheten.

Du har alltså spridit en sekretessbelagd rapport till de här två sverigedemokraterna – varför?

– Återigen jag har inte... jag har inte... Jag kommenterar inte några enskilda möten. Om du har ett påstående om nånting som jag överhuvudtaget inte känner till så kan jag inte kommentera det heller, säger Joakim Nilsson på JTI Sweden.

En organisation som varit flitig i lobbyarbetet mot Sverigedemokraterna är Svenska Jägareförbundet. Kontakten med förbundet har gått så långt att SD-ledamoten Josef Fransson i november 2014 skickade över ett utkast till partiets motion om jaktpolitik till Anders Grahn, då chef för intressebevakning och juridik på förbundet:

”Givetvis så kan du kommentera direkt i anslutning till varje förslag. Jag tar tacksamt emot feedback och förslag på strykningar, tillägg och förändringar”, skrev Fransson i mejlet.

Anders Grahn svarade några timmar senare:

”Bifogar motionen med några kommentarer.”

Fem dagar senare lämnade Fransson tillsammans med SD-kollegerna Runar Filper och Anders Forsberg in jaktmotionen där Jägareförbundets kommentarer tagits med i stort sett ordagrant.

Du måste ha blivit nöjd med det?

– Ja, det vore konstigt annars, säger Anders Grahn nu till Expressen.

Några månader efter motionen bjöd Anders Grahn in de tre SD-ledamöterna på middag på Ardbeg Embassy i Gamla stan i Stockholm. Restaurangen är specialiserad på exklusiva whiskysorter, där den dyraste – en 50-årig Glenfiddish – kostar 1 800 kronor för en centiliter. Det innebär ett literpris på 180 000 kronor.

Några månader efter motionen bjöd Anders Grahn in de tre SD-ledamöterna på middag på Ardbeg Embassy i Gamla stan i Stockholm.
Foto: Olle Sporrong

Du bjöd ut dem på whiskykrogen, varför gjorde du det?

– Jag bjöd diverse politiker på olika grejer när jag jobbade på Jägareförbundet. Men frågor som gäller Jägareförbundet får ni ta med deras GS (generalsekreterare, reds anm), säger Anders Grahn som nyligen bytte arbetsgivare.

Josef Fransson säger om att han lät Jägareförbundets synpunkter gå rakt in i partiets motion:

– Det var på min begäran. Jag tar jättegärna emot hjälp så att mina tankar och förslag inte går stick i stäv med vad som är en lämplig jaktpolitik.

Så en lobbyist får skriva i en motion som du lägger fram i riksdagen och sen får han bjuda dig på middag?

– Ja, det var ju inte... jag... Som sagt, det anser jag är en del i den politiska vardagen, att man samtalar med lobbyister, säger Josef Fransson.

Anders Forsberg beskriver middagen som en social sammankomst. Runar Filper säger att han inte var på middagen.


LISTA: Lobby-grupperna som uppvaktar SD

FÖRETAGARNA

Branschföreningen Företagarna erbjöd sig sommaren 2013 att ge Sverigedemokraterna en ”informell dragning” av den årliga så kallade småföretagarbarometern. Strax före lunch den 17 juni släpptes lobbyisterna – chefsekonomen Lars Jagrén, vice chefsekonomen Rebecca Källström – in på SD:s riksdagskansli.

Lars Jagrén har också efter det mötet fortsatt att skicka material till Sverigedemokraterna.

– Vi var och drog vår konjunkturprognos för Sverigedemokraterna liksom vi gjorde för andra partigrupper. Det var mer konjunkturfrågor snarare än politiska frågor, säger Jagrén som lämnat Företagarna för Unionen.


I en tidigare version av den här texten stod det att Linda Norberg, som då var nationalekonom på Företagarna, deltog i mötet med SD. Hon var inbjuden, men hon meddelar att hon inte gick på mötet.


LRF

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har genom åren nekat partiet att delta i debatter som förbundet arrangerat. Våren 2013 försökte SD tina upp relationen med LRF när förbundsordföranden Helena Jonsson, kommunikationschefen Håkan Lind och enhetschefen för äganderätt och näringspolitik på LRF, Thomas Bertilsson, bjöds in av SD-toppen Mattias Karlsson och Josef Fransson till ett lunchmöte i riksdagen.

På menyn stod viltragu med bacon, svamp och lingon, och grillad lax med quinoa-caesarsallad.

– Vi fick en inbjudan. Jag resonerade som så att det är klart att vi vill veta vad de står för, hur de resonerar, hur de ser på sin framtid. Vi träffades väldigt kort. De förklarade hur de såg på de frågorna tror intresserar oss. Efter det mötet så såg inte vi som var med från LRF:s sida nån anledning att fördjupa samarbetet, säger LRF-ordföranden Helena Jonsson till Expressen.

Men bortom offentlighetens ljus har LRF trots sin policy om SD haft direkta kontakter med SD i riksdagen. I februari 2011 träffade LRF:s näringspolitiske expert Lars-Erik Lundkvist SD-ledamöterna Josef Fransson och David Lång.

– Jag var där i riksdagen och träffade Josef Fransson och David Lång. Det var en akut fråga i skatteutskottet om den här handelsgödselskatten som varit en viktig fråga för oss, säger Lars-Erik Lundkvist.

Uppvaktningen av SD i handelsgödselfrågan kan ha haft betydelse för att det sedan dess finns en majoritet i riksdagen mot skatten, enligt Lundkvist:

– De ändrade inställning under den perioden, från att ha varit öppna för att Sverige skulle kunna ha den typen av särbeskattning men de ser nu den här konflikten som vi får på en öppen marknad när vi har olika villkor för produktion i olika länder.


CAPIO

Det börsnoterade vårdföretaget Capio har jobbat flitigt på att uppvakta SD-politiker – bland annat i de för bolaget centrala frågorna om vårdvalet och vinster i välfärden.
Efter valet 2014 bjöd bolagets informationsdirektör Henrik Brehmer in partiets vice gruppledare i riksdagen Per Ramhorn, som också är ledamot i socialutskottet. Vid mötet på riksdagen, som hölls den 11 november 2014, deltog förutom Brehmer också Capios vd Thomas Berglund.

Några månader senare, i mars 2015, bjöd Berglund och Brehmer in Ramhorn till bolagets sjukhus S:t Görans i Stockholm: "Vi skulle sätta värde på att fortsätta dialogen med er och välkomnar ett sådant möte", skrev Brehmer i inbjudan.

Capio fick god utdelning på sitt lobbyarbete mot SD – som Dagens Industri kunde berätta i höstas. SD gick till val på att begränsa välfärdsvinsterna men när frågan dök upp i riksdagen under våren 2015 hade partiet svängt. Eftersom det då saknades en majoritet i riksdagen för vinstförbud kände sig Capios ägare, riskkapitalbolaget Nordic Capital, sig trygga med att börsnotera bolaget.

– Eftersom Sverigedemokraterna är ett folkvalt parti känner vi att vi har en skyldighet att förstå hur de ser på de här frågorna, säger Henrik Brehmer på Capio.

BEMANNINGSFÖRETAGEN

Några andra som oroade sig för maktskiftet i valet 2014 var bemanningsbranschen som såg att partier på den rödgröna sidan föreslagit begränsningar av arbetsgivarnas rätt att ta in hyrpersonal. I slutet av augusti 2014, alltså en knapp månad före valdagen, sökte Bemanningsföretagens förbundsdirektör Henrik Bäckström kontakt med Oscar Sjöstedt. Det ledde till ett möte på SD:s riksdagskansli den 2 september.

Bemanningsföretagen kontaktade Oscar Sjöstedt, SD.
Foto: Olle Sporrong

I januari 2015 gjorde Bäckström och Hans Uhrus, då näringspolitisk chef på Bemanningsföretagen, ett nytt besök på riksdagskansliet. Några veckor senare lät Uhrus, som i dag lämnat Bemanningsföretagen, meddela att de stod till tjänst för SD:
"Skulle ni vilja göra ett studiebesök på ett bemanningsföretag och se på den egentliga verksamheten? Har ni intresse av en workshop om arbetsmarknad och vår bransch?"

– Jag hade ett uppdrag från Almega att ta kontakt med olika representanter från riksdagen och prata arbetsmarknadsfrågor och specifikt om bemanningsbranschen, säger Uhrus.

Henrik Bäckström, som avgår som förbundsdirektör i juni, säger:

– Vi har en väldigt öppen inställning. Vi var också hos Vänsterpartiet, de är ju extrema på sitt sätt. Men i min tjänstemannaroll så har jag aldrig värderat nåt parti överhuvudtaget.


SVENSKT NÄRINGSLIV

SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson bjöd förra våren in Svenskt näringsliv för att hjälpa partiet med näringspolitiken inför vårbudgeten. Göran Norén, chef för näringspolitiska avdelningen på Svenskt näringsliv, besökte då SD:s riksdagskansli:

– Det var de som hade begärt att få höra hur vi såg på saker. Vi söker inte den typen av kontakter själva med enskilda partier annat än i vissa frågor med andra partier, säger han till Expressen.


STOCKHOLMSINITIATIVET

Per Welander, känd inom så kallade klimatförnekarkretsar och kopplad till den tidigare sajten The Climate Scam och dess efterföljare Stockholmsinitiativet, har haft kontakt med SD-ledamoten Josef Fransson. Welander har ätit middag med Fransson, berömt SD-ledamoten för hans politik och gratulerat honom till valframgången 2014.

– Vi är en partipolitiskt obunden organisation och vi har kontakt med många från olika riksdagspartier. Det stämmer, jag har haft kontakt med honom, säger Welander.


JAPAN TOBACCO INC

Kent Ekeroth bjöds in på lunch.
Foto: Sven Lindwall

Det multinationella tobaksbolaget Japan Tobacco Inc:s svenska del bjöd våren 2014 in Oscar Sjöstedt och Kent Ekeroth på lunch på lyxhotellet Grand Hotel i centrala Stockholm. Syftet med mötet var att diskutera punktskatter.

– Jag kommenterar inte om eller hur jag haft ett möte eller en lunch någonstans så jag vill inte kommentera det eller diskutera det vidare, säger Joakim Nilsson till Expressen.

Kent Ekeroth säger till Expressen att han bara har ett vagt minne av lunchen, men däremot säger han sig minnas att han betalade för den själv.


JÄGAREFÖRBUNDET

Hösten 2014 skickade SD-ledamoten Josef Fransson över ett utkast till en jaktpolitisk motion till Anders Grahn som då jobbade på Svenska jägareförbundet.

Josef Fransson skickade utkast till en motion till Svenska jägareförbundet.
Foto: Sven Lindwall

I motionen som sedan lämnades in till riksdagen fanns Grahns förslag med i stort sett ordagrant. Några månader senare bjöd Grahn in SD-ledamöterna Josef Fransson, Runar Filper och Anders Forsberg på middag på whiskykrogen Ardbeg Embassy.

– Jag bjöd diverse politiker på olika grejer när jag jobbade på Jägareförbundet, säger Grahn.

Runar Filper säger att han inte minns om han var på middagen på Ardbeg Embassy. Expressen har sökt Anders Forsberg.


SVENSK HANDEL

Hösten 2014 oroade sig Svensk handel för den rödgröna regeringens budget. I ett mejl till SD ville de träffa partiet "angående riksdagens beredning av budgetpropositionen då flera förslag påverkar handeln negativt."

– Det hade varit tjänstefel att inte prata med politikerna och få dem att förstå hur viktig den här frågan är för handelns företag, säger Svensk Handels vd Karin Johnsson om mötet med SD.

En månad efter mötet röstade SD ned regeringens budget genom att rösta med alliansen.


DAVID BAAS TIDIGARE SD-AVSLÖJANDEN


JÄRNRÖRSSKANDALEN: 13-16 NOVEMBER 2012

Expressen avslöjar hur SD-topparna Erik Almqvist och Kent Ekeroth tillsammans med partikamraten Christian Westling plockar upp järnrör under en fyllenatt i centrala Stockholm under valåret 2010. Almqvist, som tvingas lämna sina poster i partiet, ertappas också med att uttrycka sig rasistiskt och kvinnofientligt. 


AVPIXLADE SD-POLITIKER: 10–11 DECEMBER 2013 OCH 8–13 SEPTEMBER 2014

Expressen avslöjar tillsammans med Researchgruppen hur flera SD-politiker uttrycker sig rasistiskt och hatiskt på hatsajter som Avpixlat. Bland de som tvingas lämna sina poster finns Marie Stensby, då nyligen invald som suppleant i SD:s partistyrelse. Inför valet 2014 avslöjas nya SD-kandidater som näthatare.


SD ANLITAR EKOBROTTSDÖMD SKALBOLAGSKUNG: 27 AUGUSTI 2015

Expressen avslöjar att partiet anlitat en tidigare advokat som lämnade Advokatsamfundet efter att han dömts till ett mångårigt fängelsestraff för skalbolagsaffärer. Den tidigare advokaten fakturerade SD för att hjälpa till med att städa upp i partiets trassliga affärer runt bolaget Blåsippan.


ÅKESSONS SVÄRMOR BLIR POLITISK VILDE: 30 SEPTEMBER 2015

Margareta Larsson, riksdagsledamot och mamma till Jimmie Åkessons sambo, berättar att hon hoppar av partiet för att bli politisk vilde. I samband med avhoppet kritiserar hon partiledningen – främst gruppledaren Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof.


SD-TOPPEN SKREV ANONYMT PÅ AVPIXLAT: 25 NOVEMBER 2015

Expressen kunde visa att Mattias Karlsson fått texter publicerade på hatsajten Avpixlat – men att han begärt att det skulle ske anonymt. Samtidigt visade interna mejl och räkningar från Facebook att partiet registrerat flera Facebookgrupper där de spred islamhat och hatsajtsartiklar – utan att berätta att partiet stod bakom grupperna.


SD:S GRUPPLEDARE BESTÄLLDE SITT EGET LÖNELYFT: 26 NOVEMBER 2015

Efter valet 2014 påbörjades en infekterad intern debatt om lönelyft för några av partiets höjdare, bland annat Mattias Karlsson som blev gruppledare i riksdagen och fick vikariera för Jimmie Åkesson. Expressen kunde visa att det var Karlsson själv som låg bakom förslaget om lönelyftet, men att han lät sin kompis Richard Jomshof skicka in det till partiets verkställande utskott.


VICE PARTILEDAREN SÅGAR MATTIAS KARLSSON: 27 NOVEMBER 2015

Expressen avslöjar interna mejl där partiets dåvarande vice partiledare, riksdagsledamoten Jonas Åkerlund, totalsågar Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen. Åkerlund skriver bland annat att han finner Karlsson "direkt föraktlig".


ÅTALAD SD-LEDAMOT TALADE INTE SANNING I RÄTTEN: 3 FEBRUARI 2016

SD-ledamoten Martin Kinnunen åtalades förra året för grov ekonomisk brottslighet och efter att målet tagits upp i Södertörns tingsrätt kunde Expressen avslöja att han inte talade sanning i rätten. När målet når hovrätten till hösten kommer Expressens avslöjande bli en viktig del av åklagarens bevisning.


SD-TOPPEN MEDVERKADE PÅ FASCISTSAJT: 26 FEBRUARI 2016
SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson har vid flera tillfällen brännmärkt sajten Motpol som "nyfascistisk". Expressen kunde dock avslöja att Karlsson själv, under pseudonymen Anders Lundgren, ställt upp på en intervju med sajten och dessutom tipsat partikamrater om "läsvärda" artiklar från dem han offentligt kallar "nyfascister".


SD:S INTERNA SEXTRAKASSERIRAPPORT: 11 mars 2016

Expressen avslöjar SD:s interna rapport som partiets säkerhetsavdelning tog fram efter flera fall där kvinnor i partiet vittnat om sextrakasserier. I rapporten avfärdas kvinnorna med omdömen som "berusad", "väldigt klängig" och för att ha ett "omoraliskt leverne".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.