Thereses hus där kroppen hittades. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKEThereses hus där kroppen hittades. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKE
Thereses hus där kroppen hittades.  Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKE
Therese Palmkvist. Foto: PrivatTherese Palmkvist. Foto: Privat
Therese Palmkvist.  Foto: Privat
En man i 30-årsåldern är anhållen i sin frånvaro. Foto: PolisenEn man i 30-årsåldern är anhållen i sin frånvaro. Foto: Polisen
En man i 30-årsåldern är anhållen i sin frånvaro.  Foto: Polisen

Nära vännen varnade Therese för mannen

Publicerad

Hon älskade katter och var duktig på datorer.

Nu berättar nära vännen om Therese Palmkvist och den nu efterlyste mannen.

– Jag sa till henne att det där skulle sluta i ett helvet, säger han.

En kropp hittades på måndagen i försvunna Therese Palmkvists hus. Polis och åklagare misstänker att kroppen tillhör Therese. En man i 30-årsåldern, som är dömd för bland annat hot mot tjänsteman efter att ha yxhotat poliser, jagas som mordmisstänkt.

När Therese Palmkvist valde att flytta ner från norra delarna av Dalarna för drygt fyra år sedan för att i stället bosätta sig i trakterna runt Falun annonserade hon efter en bostad till sig och sina katter. Hon fick svar från ett äldre som hade ett litet hus på sin tomt som de hyrde ut till henne.

Det blev starten på en lång och nära vänskap.

Therese Palmkvist och de två makarna hade långa samtal om vad de varit med om i livet och umgicks ofta ute i den stora trädgårdens olika odlingsland.

Therese Palmkvists vän varnade henne för den nu efterlyste mannen..Foto: Privat

– Hon kom ofta ut i trädgården och satt i timmar medan jag rensade ogräs och filosoferade om livet. Till slut tror jag att hon såg mig lite som sin mentor och rådgivare, säger vännen.

Therese ville bo för sig själv

Han beskriver Therese Palmkvist som en bohem som gärna ville vara lite för sig själv, en person som inte alltid haft det så lätt i livet - men som samtidigt kunde fokusera på rationella saker, som var oerhört duktig på datorer och arbetade som översättare av tekniska manualer från engelska till svenska.

– Hon kompenserade med att vara rationell och snabbtänkt. Hon var duktig på att fixa datorer och gå in i system och sådant. Hon var självlärd på den punkten. Men hon hade även känslomässiga problem som hon jobbade med, hon hade det slitsamt.

 

LÄS MER: Polisen misstänker mord

 

Therese Palmkvist.Foto: Privat

Men när Therese Palmkvist bott en tid i huset hon hyrde av makarna valde hon att ta kontakt med mannen i 30-årsåldern som nu är efterlyst misstänkt för att ha mördat henne.

De två hade känt varandra länge och Therese Palmkvist var övertygad om att hon kunde få in honom på en bättre bana och bort från kriminaliteten.

– Jag sa till henne att det där skulle sluta i ett helvete. Han var kallhamrad och elak mot henne, han utnyttjade henne, säger vännen.

Senaste gången vännen talade med Therese var vid lucia förra året. Då planerade de för att byta ut den trasiga pannan i hennes hus. När hon inte hörde av sig mer började han ana oråd efter en tid, men tänkte att hon kunde ha valt att försvinna.

– Han var elak och stygg mot henne, men att han skulle mörda henne i hennes eget hus det kunde jag aldrig tro. Hon ville bara hjälpa honom men fick betala ett alldeles för högt pris. Det är så onödigt, en tragedi, säger vännen.

Therese Palmkvists hus ligger i Långshyttan.Foto: Googlemaps

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag