Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nära vännen varnade Therese för mannen

Thereses hus där kroppen hittades. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKE
Therese Palmkvist. Foto: Privat
En man i 30-årsåldern är anhållen i sin frånvaro. Foto: Polisen

Hon älskade katter och var duktig på datorer.

Nu berättar nära vännen om Therese Palmkvist och den nu efterlyste mannen.

– Jag sa till henne att det där skulle sluta i ett helvet, säger han.

En kropp hittades på måndagen i försvunna Therese Palmkvists hus. Polis och åklagare misstänker att kroppen tillhör Therese. En man i 30-årsåldern, som är dömd för bland annat hot mot tjänsteman efter att ha yxhotat poliser, jagas som mordmisstänkt.

När Therese Palmkvist valde att flytta ner från norra delarna av Dalarna för drygt fyra år sedan för att i stället bosätta sig i trakterna runt Falun annonserade hon efter en bostad till sig och sina katter. Hon fick svar från ett äldre som hade ett litet hus på sin tomt som de hyrde ut till henne.

Det blev starten på en lång och nära vänskap.

Therese Palmkvist och de två makarna hade långa samtal om vad de varit med om i livet och umgicks ofta ute i den stora trädgårdens olika odlingsland.

Therese Palmkvists vän varnade henne för den nu efterlyste mannen.. Foto: Privat

– Hon kom ofta ut i trädgården och satt i timmar medan jag rensade ogräs och filosoferade om livet. Till slut tror jag att hon såg mig lite som sin mentor och rådgivare, säger vännen.

Therese ville bo för sig själv

Han beskriver Therese Palmkvist som en bohem som gärna ville vara lite för sig själv, en person som inte alltid haft det så lätt i livet - men som samtidigt kunde fokusera på rationella saker, som var oerhört duktig på datorer och arbetade som översättare av tekniska manualer från engelska till svenska.

– Hon kompenserade med att vara rationell och snabbtänkt. Hon var duktig på att fixa datorer och gå in i system och sådant. Hon var självlärd på den punkten. Men hon hade även känslomässiga problem som hon jobbade med, hon hade det slitsamt.

 

LÄS MER: Polisen misstänker mord

 

Therese Palmkvist. Foto: Privat

Men när Therese Palmkvist bott en tid i huset hon hyrde av makarna valde hon att ta kontakt med mannen i 30-årsåldern som nu är efterlyst misstänkt för att ha mördat henne.

De två hade känt varandra länge och Therese Palmkvist var övertygad om att hon kunde få in honom på en bättre bana och bort från kriminaliteten.

– Jag sa till henne att det där skulle sluta i ett helvete. Han var kallhamrad och elak mot henne, han utnyttjade henne, säger vännen.

Senaste gången vännen talade med Therese var vid lucia förra året. Då planerade de för att byta ut den trasiga pannan i hennes hus. När hon inte hörde av sig mer började han ana oråd efter en tid, men tänkte att hon kunde ha valt att försvinna.

– Han var elak och stygg mot henne, men att han skulle mörda henne i hennes eget hus det kunde jag aldrig tro. Hon ville bara hjälpa honom men fick betala ett alldeles för högt pris. Det är så onödigt, en tragedi, säger vännen.

Therese Palmkvists hus ligger i Långshyttan. Foto: Googlemaps

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!