Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nära sparkas 2016 men vädjade om att få stanna

Dan Eliasson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Anders Ygeman.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Morgan Johansson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bakom kulisserna har regeringens maktspel om polisen pågått i över ett år. 

Redan i november 2016 övervägde dåvarande inrikesministern Anders Ygeman att sparka Dan Eliasson – men rikspolischefen vädjade om att få fortsätta.

Den 15 januari intervjuas Eliasson i Expressen om polisens nya katastrofsiffror  – och bara några dagar senare ringer justitieminister Morgan Johansson:

– Vi vill ge dig ett annat jobb, är beskedet. 

Den 20 november 2014. 

Dåvarande inrikesministern Anders Ygeman kallar till presskonferens i regeringshögkvarteret Rosenbad för att presentera den nya rikspolischefen. 

Dan Eliasson, som just då är en ifrågasatt och kritiserad chef för Försäkringskassan, lovar att "göra en bra polis bättre". 

– Vi kommer att bli spetsigare och bättre, säger han.  

Ett av löftena handlar om att polisen ska bli skickligare på att hantera organiserad brottslighet. Ett annat om att den ska bli mer tillgänglig. Och våld mot kvinnor skulle prioriteras.

1168 dagar senare: den 31 januari 2018.  

I ett pressmeddelande meddelas att Dan Eliasson utsetts till ny generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. 

– Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Eliasson i ett skriftligt uttalande på polisens hemsida

När Expressen ber om en intervju hänvisar Eliassons pressekreterare Andreas Fahlen bara till hemsidan. 

Regeringen diskuterade flera gånger

Källor i regeringskansliet uppger nu för Expressen att frågan om Dan Eliassons framtid diskuterats vid flera tillfällen det senaste året. 

Redan i november 2016 övervägde den dåvarande inrikesministern Anders Ygeman att sparka honom – men Dan Eliasson ska ha vädjat om att få stanna kvar, och så blev det. 

– Eliasson bönade och bad om att få fortsätta, säger en uppgiftslämnare i regeringskansliet. 

Det slutade med att Eliasson fick sex veckor på sig att presentera positiva siffror.  

Anders Ygeman förklarade då för Expressen: 

– Polisfack och polisledning har varit överens om polisorganisationen, vi har tillfört över två miljarder mer i pengar, det har getts möjlighet att anställa 600 civilanställda. Det är klart att vi måste se resultat av de satsningarna.

Men om det inte kommer några resultat på sex veckor, vad händer då?

– Då kommer vi vara tvungna att vidta åtgärder. Och du får inget annat svar, om vilka det är. 

Eliasson hade regeringens förtroende

På frågan om han då hade förtroende för Dan Eliasson blev svaret från inrikesministern:

– Förtroende är digitalt. Antingen har man förtroende eller så har man inte förtroende. Och hade inte jag och regeringen haft förtroende för Dan Eliasson så hade han inte varit chef för polismyndigheten.

Sedan flera månader tillbaka hade då Sverigedemokraterna drivit en kampanj med budskapet "Avgå Dan Eliasson", vilket delvis hade sin förklaring i att Eliasson – då som chef för Försäkringskassan – i februari 2014 twittrat "jag kräks" under en tv-debatt med Jimmie Åkesson.

I november 2016 krävde bland andra Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad detta:

– Vi som parti har inte längre förtroende för att Eliasson kan leda polisen.

Och detta samtidigt som polisen skakades av massavhopp, 450 ouppklarade mord, terrorhot och tuffare gränskontroller.

Tre av fyra allianspartier ville sparka honom

Några månader senare krävde tre av fyra allianspartier, vid sidan av Sverigedemokraterna, att regeringen skulle sparka rikspolischefen. 

Men oppositionskraven kan ha varit det som räddade Eliasson i det läget, enligt Expressens källor. 

– Stefan Löfven blev förbannad. Det ska inte vara så att oppositionen avsätter myndighetschefer genom att skrika högt i medierna. 

Den 10 januari 2017. 

Som en av landets mest kritiserade myndighetschefer kliver Dan Eliasson upp på scen under Folk och försvars rikskonferens i Sälen. 

Nu kräver också Moderatledaren Anna Kinberg Batra hans avgång öppet. 

I ett noga genomtänkt tal går han till motattack och anklagar politikerna för att inte agera i utsatta områden. 

 – Jag ser inte de stora satsningarna som gör skillnad, säger han. 

Förklaringen till att polisen befinner sig i ett så ansträngt läge, säger han, beror på den omfattande omorganisationen, migrationen, gängkriminaliteten och en orolig omvärld. 

– Det har påverkat verksamheten. Vi har tappat viss leveransförmåga. Våra utredningsresultat har sjunkit.

I en intervju för Expressen säger Dan Eliasson samtidigt: 

– Det har varit det mest turbulenta året i mitt yrkesliv. Jag har varit kraftigt ifrågasatt på sina håll, och är fortfarande. Men det vore förmätet att tro att en person har betydelse i sammanhanget, vi är 30 000 anställda och vår samlade förmåga är det som spelar avgörande roll.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz: 

– Det är ingen hemlighet att relationen mellan polisförbundet och polismyndigheten med rikspolischefen har varit mer än frostig. Han har en tung uppförsbacke. Närmaste tiden kommer att vara avgörande.

Den 21 juli 2017. 

"Poliskrisen breder ut sig över landet – ”är en tickande bomb". 

Rubriken på SVT.se är talande – liksom ingressen: 

"Hjärtklappning, magkatarr och noll tid för vila. Polisbricka efter polisbricka lämnas in runt om i landet."

– Situationen inom polisen är kaosartad, säger utryckningspolisen Erik Westring. 

Den 7 september 2017. 

Statsminister Stefan Löfven säger att han har förtroende för Dan Eliasson – trots avslöjanden i Ekot om att rikspolischefen fattat beslut om att göra avsteg från säkerhetsskyddsförordningen. 

Den 15 januari 2018.  

Under söndagskvällen har ytterligare två personer skjutits till döds. 

Dan Eliasson har valt att inte åka till Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Förklaringen är att konferensen ägnar för "lite utrymme åt polisfrågor" – men när reportern Hanna Jakobson ber om en intervju ringer rikspolischefen upp. 

Nya katastrofsiffror visar att uppklaringen av våldsbrott minskat med 2,7 procent under 2017. 

– Jag skulle inte säga att vi gör fel. Det här är ett resultat av det dödliga våldet i gängmiljöer. Att utreda de brotten, att försöka komma i mål med dem är enormt resurskrävande eftersom förslagenheten är stor i den här gruppen, säger Eliasson per telefon

Lämnar du din post om du inte kan leverera? 

– Nej, så kan man inte resonera. Man måste se till att det blir verksamhetsresultat. Då måste man ta till ännu hårdare åtgärder om det inte fungerar. Trenden ska brytas.

Några dagar senare ringer Dan Eliassons telefon. 

Det är justitieminister Morgan Johansson. 

– Vi vill att du blir chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Dan Eliasson accepterar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.