Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nära kollaps – nu slår smittan till med kraft

Ett råd är att undvika kollektivtrafiken om möjligt.
Soldater sätter upp ett fältsjukhus i Madrid.
Foto: JUANJO MARTíN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ett fältsjukhus i utkanten av Prag.
Foto: ROMAN VONDROUS / AP TT NYHETSBYRÅN
Belgiens utrikesminister Sophie Wilmès får intensivvård för covid-19.
Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Folk bär munskydd på stan i Amsterdam.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
En person testas för covid-19.
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Spridningen av coronaviruset slår hårt mot Europa.

Med ständigt nya toppar över antalet smittade är sjukvården på gränsen till kollaps i flera länder.

– Vi kan nog räkna med att vi kommer ha en rekordvecka, säger Anders Tegnell, om världsläget.

Världen ser just nu en stor ökad spridning av coronaviruset och Europa är bland de platser där det ser värst ut. 38 procent av alla nya fall kommer nu från kontinenten och antalet dödsfall steg med 29 procent den här veckan, enligt WHO. 

– Många länder i Europa är väldigt hårt drabbade. Stora delar av Europa, som inte drabbades i våras, drabbas nu, sa statsepidemiolog Anders Tegnell, när han sammanfattade världsläget på den senaste pressträffen.

– Vi kan nog räkna med att vi kommer ha en rekordvecka globalt, tyvärr, fortsatte han.

En miljon fall i Spanien och Frankrike

I veckan passerade både Spanien och Frankrike en dyster milstolpe och blev första europeiska länder, undantaget Ryssland, att passera en miljon konstaterade smittfall i covid-19.

Minst 21 länder rapporterar rekordmånga nya fall och det kommer allvarliga varningar om att smittan är på väg utom kontroll.

– Vi är mitt i en andra våg, det är inte längre ett hot utan en verklighet. I några delar av vårt land är epidemin inte under kontroll, så vi behöver mer drastiska åtgärder, säger Spaniens hälsominister Salvador Illa, enligt Bloomberg.

https://datawrapper.dwcdn.net/Co9a1/1/

Från Tyskland kommer liknande varningar och landet har infört strängare regler, även om förbundskansler Angela Merkel lovat att inte stänga ner landet helt.

”Situationen har blivit väldigt allvarlig”

– Situationen har blivit väldigt allvarlig. Vi måste räkna med att viruset kommer fortsätta sprida sig snabbt och att det kan utveckla sig okontrollerat, säger Lothar Wieler, chef för Tysklands statliga hälsoinstitut, enligt Bloomberg.

I flera länder är sjukvården svårt ansträngd. Nederländerna räknar med att snart börja vårda patienter i Tyskland och i Belgien, där utrikesministern Sophie Wilmès nu intensivvårdas för covid-19, har alla sjukhusingrepp som inte är livsnödvändiga ställts in.

Varning för enorm ökning i Tjeckien

I östra Europa klarade sig flera länder förhållandevis lindrigt undan i början av pandemin. Men nu ser länder som Polen, Ungern och Tjeckien många nya fall.

I Tjeckien har premiärministern Andrej Babiš varnat för en ”enorm ökning” och bett om ursäkt för de nya tuffare restriktionerna, enligt The Guardian.

I nästa vecka kommer EU:s regeringschefer att hålla ett krismöte om hur man ska kunna samarbeta bättre för att motverka pandemin. 

Se också:

Robert Bergqivst och Bettina Kashefi medverkade i Ekonomistudion.
Presidentkandidaterna frågades ut i separata event.

Har du coronatestat dig?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.