Nära hälften av svenskarna tror på försvar från Nato

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nästan hälften av svenskarna tror att försvarsalliansen Nato kommer till undsättning – i händelse av krig, enligt DN/Ipsos. 

Störst är tilltron till Nato-stöd vid krig bland Nato-motståndarna. 

– Många verkar snarare tro att vi inte behöver gå med, därför att Nato kommer till vår undsättning i alla fall, säger David Ahlin Ipsos analyschef till DN. 

DN har tillsammans med opinionsinstitutet Ipsos genomfört en undersökning om svenskarnas inställning till Nato. Motståndet mot ett svenskt Nato-inträde har ökat med fyra procentenheter, från 40 till 44 procent, jämfört med i fjol. 

– Under några år har mätningar visat att Nato-motståndet försvagats och att fler är osäkra och överväger ett medlemskap. Nu verkar den trenden ha brutits och opinionen har rört sig något i Nato-skeptisk riktning, säger Ipsos analyschef David Ahlin.

Undersökningen visar även att andelen som anser att Sverige bör söka medlemskap i Nato har minskat från 35 till 31 procent.

”Trenden brutits”

DN har infogat en ny fråga in undersökningen som lyder: ”Om Sverige utsattes för ett akut militärt hot av främmande makt, tror du då att Nato skulle komma till Sveriges hjälp, eller tror du inte det?”. 

Resultatet visar att knappt hälften, 46 procent, av svenskarna tror att Nato kommer till undsättning. Endast 22 procent tror att Nato inte skulle hjälpa Sverige. 

Bland Nato-motståndarna svarar en klar majoritet på nästan 57  procent att de tror på Natos hjälp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.