Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nära hälften av svenskarna tror på försvar från Nato

Publicerad

Nästan hälften av svenskarna tror att försvarsalliansen Nato kommer till undsättning – i händelse av krig, enligt DN/Ipsos. 

Störst är tilltron till Nato-stöd vid krig bland Nato-motståndarna. 

– Många verkar snarare tro att vi inte behöver gå med, därför att Nato kommer till vår undsättning i alla fall, säger David Ahlin Ipsos analyschef till DN. 

DN har tillsammans med opinionsinstitutet Ipsos genomfört en undersökning om svenskarnas inställning till Nato. Motståndet mot ett svenskt Nato-inträde har ökat med fyra procentenheter, från 40 till 44 procent, jämfört med i fjol. 

– Under några år har mätningar visat att Nato-motståndet försvagats och att fler är osäkra och överväger ett medlemskap. Nu verkar den trenden ha brutits och opinionen har rört sig något i Nato-skeptisk riktning, säger Ipsos analyschef David Ahlin.

Undersökningen visar även att andelen som anser att Sverige bör söka medlemskap i Nato har minskat från 35 till 31 procent.

”Trenden brutits”

DN har infogat en ny fråga in undersökningen som lyder: ”Om Sverige utsattes för ett akut militärt hot av främmande makt, tror du då att Nato skulle komma till Sveriges hjälp, eller tror du inte det?”. 

Resultatet visar att knappt hälften, 46 procent, av svenskarna tror att Nato kommer till undsättning. Endast 22 procent tror att Nato inte skulle hjälpa Sverige. 

Bland Nato-motståndarna svarar en klar majoritet på nästan 57  procent att de tror på Natos hjälp.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag