John Kerry och Sergej Lavrov träffades i Hamburg. Bilden är från i somras. Foto: Kevin Lamarque / AP TT NYHETSBYRÅNJohn Kerry och Sergej Lavrov träffades i Hamburg. Bilden är från i somras. Foto: Kevin Lamarque / AP TT NYHETSBYRÅN
John Kerry och Sergej Lavrov träffades i Hamburg. Bilden är från i somras. Foto: Kevin Lamarque / AP TT NYHETSBYRÅN
Aleppo är en stad med stora skador. Foto: Hassan Ammar / AP TT NYHETSBYRÅNAleppo är en stad med stora skador. Foto: Hassan Ammar / AP TT NYHETSBYRÅN
Aleppo är en stad med stora skador. Foto: Hassan Ammar / AP TT NYHETSBYRÅN
Folk lämnar sina hem i Aleppo. Foto: Sana Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNFolk lämnar sina hem i Aleppo. Foto: Sana Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Folk lämnar sina hem i Aleppo. Foto: Sana Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nära genombrott om eldupphör i Aleppo

Publicerad

Ett eldupphör i Aleppo kan vara nära efter intensiva samtal mellan USA och Ryssland.

Amerikanske John Kerry meddelar att han är "hoppfull" och i går meddelade Rysslands vice utrikesminister att man är "nära att nå samförstånd", rapporterar Reuters.

Samtidigt vittnar en första större evakuering av civila om omfattningen av den humanitära katastrofen i staden.

Aleppo i Syrien är en svårt sargad stad efter flera år av krig.

Den syriska armén, med understöd från ryskt bombflyg, har gradvis tagit kontrollen över stora områden och rebellernas starka fästen begränsas nu till de östra delarna av staden.

De rebellkontrollerade områdena är omringade av syriska armén och har under flera veckor utsatts för intensiva bombanfall från luften. Som resultat har en enorm humanitär katastrof uppstått, där varken förnödenheter eller hjälporganisationer når civilbefolkningen.

Under natten mot torsdag gjordes en första större evakuering av civila från de värst drabbade delarna, när omkring 150 civila fördes ut från ett sjukhus. På vägen plockade internationella Röda korset och syriska Röda halvmånen upp sex ensamma barn, mellan sju månader och sju år gamla.

Aleppo i Syrien är en svårt sargad stad efter flera år av krig.Foto: Hassan Ammar / AP TT NYHETSBYRÅN

– Den äldsta sa att de inte hade ätit något på två dagar, säger Krista Armstrong, talesperson för internationella Röda korset.

Under tiden som patienterna var strandade på sjukhuset hade elva personer dött när de hamnat i korseld eller inte fått nödvändig medicin.

– Vi kommer inte att ge upp hoppet om de civila som sitter fast i striderna, och vi kommer att fortsätta förhandla för att försöka nå dem och tillgodose deras behov, säger Armstrong.

En lösning på den mest akuta misären kan vara i sikte.

Ministrarna i möte - "nära nå samförstånd"

Sedan en vecka tillbaka sitter USA och Ryssland i intensiva samtal om ett eldupphör som ska tillåta rebellerna att lämna Aleppo. För en vecka sedan träffade USA:s utrikesminister John Kerry sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov i Rom. Nu har de återigen träffats för dubbla möten i tyska Hamburg.

Efter torsdagens möte säger John Kerry att han är "hoppfull", men att man fortfarande väntar på "viss feedback".

– Vi jobbar på något här, säger Kerry, enligt Reuters.

Det går i linje med vad Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov sa efter onsdagens möte.

– Under de senaste dagarna har ett intensivt utbyte skett gällande situationen i Aleppo, säger Ryabkov enligt Reuters.

– Vi är nära att nå samförstånd, men jag vill varna för att ha för höga förväntningar, fortsätter han.

Rebellerna har meddelat att de är villiga att gå med på en omedelbar vapenvila, men man har inte uttryckligen sagt att man är villiga att evakuera de delar av östra Aleppo som man fortfarande kontrollerar, enligt Reuters.

 

LÄS MER: Ryssland: FN-förslag om Aleppo provokativt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag