Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nära 13 000 soldater deltar i militärövning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Estlands försvarsminister är oroad över att Ryssland och Vitryssland simulerar angrepp på de baltiska länderna i storövningen Zapad som inleddes under fredagen.

Även längs gränsen mot Finland skjuts det skarpt.

I dag inleds den militära övningen Zapad 13, där nära 13 000 soldater från Ryssland och Vitryssland deltar.

I ryska medier publiceras en varning om att boende i gränsområdena mot södra Finland och norra Estland bör hålla sig hemma då sjuktövningar med skarp ammunition kommer att äga rum i området.

– Ryssland må säga offentligt att övningen är till för att öva kontraterrorism, men faktum är att scenariot visar en situation där den verksamheten eskalerat till en konflikt med Nato-medlemmar, säger Estlands försvarsminister Urmas Reinsalu till radiokanalenERR.

"Alla reagerar utom Sverige"

Tidigare har även hans lettiske kollega Artis Pabriks uttryckt sin oro över att Ryssland över angrepp på Baltikum och enligt Joakim von Braun, medförfattare till den nyutkomna boken Ryska elitförband, är oron befogad.

– Ryssland stärker sitt försvar alldeles otroligt. Vi ser att Finland, de baltiska länderna och Polen har reagerat. Alla reagerar utom Sverige och den svenska regeringen. De tittar rakt upp i det blå, menar han och fortsätter: 

– Antingen har vi en underrättelsetjänst som inte gör sitt jobb, eller så har vi en försvarsledning och regering som fegar.

I sin bok sammanställer han 40 år av rysk militärförmåga. Han säger att när Sovjet var som mest aktivt militärt under 1984 genomfördes tolv större övningar på ett år. Förra året var siffran 18. 

– Och i år har man övat i stort sett oavbrutet runtom i landet sedan i februari, säger Joakim von Braun.

Sverige inte oroat

Men att Ryssland genomför allt fler övningar har sin naturliga förklaring i det att landet övergår till en stående yrkesmilitär, menar Försvarsmaktens pressekreterare Philip Simon.

– Därigenom blir det naturligt med fler övningar för att de ska upprätthålla sin förmåga. 

Bör Sverige oroas över att en bättre rustad rysk yrkesmilitär övar i Östersjön?

– Nej! Men vi följer naturligtvis utvecklingen, och vilka åtgärder vi vidtar kan vi inte gå in på.

Har inget med Ryssland att göra

Även Sverige och Nato övar i och omkring Östersjön, bland annat genom övningarna Northern Coast och Steadfast Jazz.

Samtidigt pågår flygövningen Arctic Challenge i norr.

Försvarsmaktens pressekreterare Philip Simon menar att övningarna genomförs oberoende av Ryssland.

Det är en slump att övningarna sammanfaller i tid, säger Philip Simon, försvarsmaktens pressekreterare.

Han kommenterar varken de baltiska försvarsministrarnas oro över det ryska scenariot eller Joakim von Brauns kritik om en feg försvarsledning.

– Det får stå för honom, säger Philip Simon.

Henrik Hedberg, pressekreterare hos försvarsminister Karin Enström, kommenterar:

Den här övningen är känd sedan tidigare. Karin Enström besökte sin ryska kollega så sent som i juli, i Moskva, där man diskuterade övningen. Det har hon kommenterat tidigare, i både Rapport och till TT i samband med besöket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.