Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När vintertid byts ut
mot sommartid 2013

Sista söndagen i mars är det hög tid att ställa fram klockan en timme. Foto: Scanpix

Nu är det snart dags – datumet när det blir sommartid i stället för vintertid.

Skriv upp i din kalender om du vill veta vilket datum som gäller 2013: Sista söndagen i mars är det hög tid att ställa fram klockan en timme.

Men se upp, tidsomställningen gör de flesta av oss mer trött.

– När man på ett bräde flyttar klockan en timme blir det för en del av oss lite jobbigt, säger Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi vid Lunds universitet, till Expressen.se.

Så påverkas vi av sommartid

Energiförbrukning

Amerikansk forskning tyder på att en energibesparing som är i det närmaste försumbar har uppnåtts, men också på att sommartiden leder till ökad energianvändning till följd av en ökning av energikrävande aktiviteter.

Trafiksäkerhet

Man har kunnat konstatera att fler trafikolyckor än annars förväntat inträffar måndagen efter övergången till sommartid, men andra studier påvisar att sommartid kan leda till en minskning av trafikolyckor, framför allt dödsolyckor för fotgängare.

Arbetsplatssäkerhet

Mängden arbetsolycksfall har visats öka vid omställningen till sommartid som en direkt påföljd av den sömnbrist som uppstår.

Hälsa

Studier har visat på att en marginell men mätbar ökning av bland annat hjärtinfarkter och självmord, förekommer hos riskgrupper, såsom personer med svårigheter att ställa om sin dygnsrytm, i samband med omställningarna.

Källa: Wikipedia

Sommartid

Sverige införde sommartid 1980 och sedan 1997 ställer alla EU-länder samtidigt om till sommartid den sista söndagen i mars. Fast Sverige prövade sommartid redan 1916. Försöket upprepades inte då bönderna hade så många klagomål om svårmjölkade kor.

Källa: Sveriges Radio

Alla EU-länder ställer samtidigt om till sommartid den sista söndagen i mars. I år infaller omställningen under natten mot påskdagen den 31 mars.

Då ställer vi fram klockan en timme vilket innebär att klockan 01.59 blir nästa minut 03.00. Det är startpunkten för längre kvällar och mörkare mornar. Och just det senare kan upplevas som jobbigt.

– Vi behöver framför allt ljus på morgonen för att få i gång vår biologiska klocka, så ur den aspekten är det inte toppen att förskjuta det här nu, säger Thorbjörn Laike.

Ställa fram klockan en timme

Enligt forskningen har de flesta en biologisk klocka som är längre än 24 timmar. Och då kan omställningen till sommartid – då klockan ställs fram en timme – bli jobbig.

– Det innebär att man är lite tröttare på morgonen och man är förskjuten mot kvällen. När man på ett bräde flyttar detta en timme blir det för en hel del av oss lite jobbigt att ändra det så snabbt och det tar ett tag innan vi ställer om systemet igen. Det gör att en del av oss känner oss extra trötta under några veckor efter att man gjort omställningen. Det är ungefär som att drabbas av en liten jetlag.

Långt kvar till vintertid 2013

Men det finns saker du kan göra för att lindra problemet:

– Om man inte måste stiga upp jättetidigt har solen hunnit gå upp och du kan få din biologiska klocka rättställd med hjälp av dagsljus. Det man kan göra för att minska problemet är att försöka komma in i rytmen så snabbt som möjligt genom att gå upp, och lägga sig vid samma tidpunkt varje dag.

Enligt Laike har dock de ljusare kvällarna mindre betydelse för oss.

– Det spelar mindre roll. Blockeringen av melatonin är tidsbundet. Effekten är som störst på morgonen.

Sommartiden stannar kvar långt in på hösten. Först under natten mellan lördag 26 oktober och söndag 27 oktober 2013 är det dags att ställa tillbaka klockan en timme.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.