Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"När jag såg på maten så tänkte jag fy fan"

<p>I byttan låg två vita och hårda potatisar och en handfull korvskivor.</p>
Foto: Privat
<p>Per Larsson tycker att de verkar ha dragit in på maten överlag.</p>
Foto: Privat

Två hårda, vita potatisar och ett gäng korvskivor.

Det var hemtjänstens lunch till Per Larssons 92-åriga mamma.

– Jag tog en bild på det, för jag tänkte att det var det värsta av alla gånger, säger sonen.

På helgerna brukar Per Larsson, 60, från Anundgård utanför Sundsvall åka hem till sin 92-åriga mamma och ordna hennes mat.

Mamman, som bor ensam, får matleveranser från kommunen via hemtjänsten tre gånger i veckan – mat som sen värms upp och tillagas hemma.

– Då plockade jag fram byttan ur kylen, drog av plasten och la en potatis på tallriken. När jag tittade närmare på maten tänkte jag "fy fan". Och så tog jag en bild på det, för jag tänkte att det var det värsta av alla gånger, säger sonen Per Larsson.

I byttan från Sundsvalls kommuns hemtjänst låg två vita och hårda potatisar och en handfull korvskivor. Det var allt, enligt Per Larsson. Tidigare har kommunen meddelat att de slutar koka potatisen till de äldre – samtidigt som de anlitat konsulter för 159 miljoner kronor.

Betalar 46 kronor per låda

Nu tycker Per Larsson att de verkar ha dragit in på maten överlag.

– Jag tycker att det är fruktansvärt, säger han.

– De är inte trevliga de där matlådorna.

Per Larsson är noga med att han tog bort en potatis från lådan innan bilden togs. Men en potatis mer eller mindre gör ingen större skillnad, menar han. Helhetsbilden är fortfarande fruktansvärd.

– Det hör till saken att min mamma är allergisk mot mjölk, fisk och ägg. Så hon kan inte äta allt. Men det vet de ju om, och någonting måste man ju kunna kirra dit, någon form av såsklick eller så. Inga grönsaker fick hon heller. Hon betalar 46 spänn för en sådan låda, hemkörd och klar, säger han och berättar att han brukar köpa med kinesisk eller thailändsk hämtmat i stället.

"Såg för bedrövligt ut"

– Jag fick ett meddelande från en kvinna som varit kriminell och suttit på Hinseberg. Hon sa att ibland funderar jag på att begå brott igen så att jag får bra mat. Nu ska man väl inte ställa allt emot vartannat, men ibland är det oundvikligt.

Ann-Britt Nilsson, kommunikatör på socialförvaltningen i Sundsvall, har sett bilden i sociala medier.

– Den såg för bedrövlig ut, måste jag säga, säger Ann-Britt Nilsson men hänvisar i övrigt till socialförvaltningens kanslichef och verksamhetschefen för myndighetsutövning.

Expressen söker dem för vidare kommentarer. Till Sundsvalls tidning säger socialnämndens ordförande Malin Larsson att man bör höra av sig till det ansvariga köket.

– Maten är viktig och för många är det dagens höjdpunkt. När man är gammal och sjuk är det av extra betydelse att få i sig den näring man behöver, säger Malin Larsson till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.