Tolvåriga Naomi väntar sin första unge, som kan komma när som helst.
Tolvåriga Naomi väntar sin första unge, som kan komma när som helst.

Naomis baby kommer när som helst

Publicerad
Uppdaterad
Kolmården väntar på en gorillababy.
Följ Skandinaviens första gorillafödsel med vår sms-tjänst och titta på livebilderna från Kolmården.
Två av Kolmårdens låglandsgorillor - honan Naomi, snart 12, och hanen Efata, 24 - väntar tillökning. Det är en stor händelse i djurparksvärlden. Ungen blir den första gorillan att födas i Sverige. I hela världen föds bara runt fem, tio gorillor i fångenskap per år. Naomi är född på en djurpark i Tyskland och har inte själv diats. Därmed antas det inte vara säkert att hon heller förstår hur hon ska ta hand om sin unge.

Här kan du se Naomi!

Titta på livebilderna från Kolmården.

Gorilla-sms

Följ gorillafödseln med vår sms-tjänst! Vi rapporterar direkt från Kolmården till din telefon! Du får 1-7 sms/vecka beroende på hur aktiv den blivande mamman är. Gör så här för att anmäla dig:
 • Skicka ett sms med texten EXP (mellanslag) APAN
 • Sänd till nummer 72580
 • Tjänsten är en prenumeration som du kan avbryta när du vill genom att skicka EXP APAN STOPP till 72580.
 • Varje mottaget sms kostar 3 kr.

  Naomi som bakgrundsbild i mobilen

 • Skicka ett sms med texten EXPB (mellanslag) GORILLA
 • Sänd till nummer 72580
 • Bilden kostar 15 kr, som dras när du får en WAP-länk till din bild. Bakgrundsbilder fungerar på mobiltelefoner med färgskärm.
 • Tjänsten kräver att du har aktivierat WAP.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag