"Jag skämdes och tyckte att det var fruktansvärt pinsamt att visa brösten som tolvåring även för mina vänner för man har ju vuxit upp med en hel bildvärld där brösten ser ut på ett visst sätt", säger Nanó Wallenius, 25. Foto: Privat

"Jag skämdes och tyckte att det var fruktansvärt pinsamt att visa brösten som tolvåring även för mina vänner för man har ju vuxit upp med en hel bildvärld där brösten ser ut på ett visst sätt", säger Nanó Wallenius, 25.

 Foto: Privat

Nanó peppar unga tjejer med blogginlägg

Publicerad

Som tolvåring skämdes Nanó Wallenius för sina bröst och ville operera dem. Nu hoppas hon att tjejer ska sluta noja sig över sina bröst.

– Det finns liksom en bild av hur brösten ska se ut och man påverkas av det på ett eller annat sätt, säger Nanó.

Likt många unga tjejer i puberteten kände Nanó Wallenius, 25, en osäkerhet inför sin egen kropp – och främst brösten som hon upplevde som avvikande eftersom de hade en annan form än bröst som visas i bland annat tjejtidningar.

– Jag skämdes och tyckte att det var fruktansvärt pinsamt att visa brösten som tolvåring även för mina vänner för man har ju vuxit upp med en hel bildvärld där brösten ser ut på ett visst sätt. De är aldrig platta och hängiga, utan runda och fasta. Det finns liksom en bild av hur bröst ska se ut och man påverkas av det på ett eller annat sätt, säger Nanó.

Hon skrev därför ett blogginlägg där hon berättade hur jobbigt det var att ta sig igenom uppväxten.

"När jag var tio började de växa. Istället för att växa utåt började de växa neråt. Långsamt kröp de neråt medan vårtgården växte sig allt större", skriver hon i inlägget.

"Inte lätt att växa upp"

Redan som tolvåring funderade hon på att operera brösten när hon blev 18 år.

– Det är inte lätt att växa upp och känna sig avvikande från normen så jag har full förståelse för de som har valt att operera sina bröst. Jag vill absolut inte skuldbelägga dem men för mig är det inget alternativ.

För ungefär två år sedan började hon acceptera formen på sina bröst.

– Det var när jag insåg att jag var feminist och läste massor med feministiska bloggar, eftersom ideologin och tankesättet går ut på att acceptera sig själv som man är, det hela är så ingrott egentligen.

"Inte ensam om det"

Nanó har fått positiv respons på sitt inlägg och många tjejer som känner igen sig har hört av sig.

– Det är viktigt att folk inte känner sig ensamma om det här problemet, säger hon och fortsätter:

– Till andra unga tjejer som känner igen sig vill jag säga att det är viktigt att försöka tänka på att den bildvärld som omger oss är väldigt vinklad, den visar bara en liten del av hur vi människor ser ut och då är det lätt att känna sig osäker.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag