Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nanó peppar unga tjejer med blogginlägg

"Jag skämdes och tyckte att det var fruktansvärt pinsamt att visa brösten som tolvåring även för mina vänner för man har ju vuxit upp med en hel bildvärld där brösten ser ut på ett visst sätt", säger Nanó Wallenius, 25.

Foto: Privat

Som tolvåring skämdes Nanó Wallenius för sina bröst och ville operera dem. Nu hoppas hon att tjejer ska sluta noja sig över sina bröst.

– Det finns liksom en bild av hur brösten ska se ut och man påverkas av det på ett eller annat sätt, säger Nanó.

Likt många unga tjejer i puberteten kände Nanó Wallenius, 25, en osäkerhet inför sin egen kropp – och främst brösten som hon upplevde som avvikande eftersom de hade en annan form än bröst som visas i bland annat tjejtidningar.

– Jag skämdes och tyckte att det var fruktansvärt pinsamt att visa brösten som tolvåring även för mina vänner för man har ju vuxit upp med en hel bildvärld där brösten ser ut på ett visst sätt. De är aldrig platta och hängiga, utan runda och fasta. Det finns liksom en bild av hur bröst ska se ut och man påverkas av det på ett eller annat sätt, säger Nanó.

Hon skrev därför ett blogginlägg där hon berättade hur jobbigt det var att ta sig igenom uppväxten.

"När jag var tio började de växa. Istället för att växa utåt började de växa neråt. Långsamt kröp de neråt medan vårtgården växte sig allt större", skriver hon i inlägget.

"Inte lätt att växa upp"

Redan som tolvåring funderade hon på att operera brösten när hon blev 18 år.

– Det är inte lätt att växa upp och känna sig avvikande från normen så jag har full förståelse för de som har valt att operera sina bröst. Jag vill absolut inte skuldbelägga dem men för mig är det inget alternativ.

För ungefär två år sedan började hon acceptera formen på sina bröst.

– Det var när jag insåg att jag var feminist och läste massor med feministiska bloggar, eftersom ideologin och tankesättet går ut på att acceptera sig själv som man är, det hela är så ingrott egentligen.

"Inte ensam om det"

Nanó har fått positiv respons på sitt inlägg och många tjejer som känner igen sig har hört av sig.

– Det är viktigt att folk inte känner sig ensamma om det här problemet, säger hon och fortsätter:

– Till andra unga tjejer som känner igen sig vill jag säga att det är viktigt att försöka tänka på att den bildvärld som omger oss är väldigt vinklad, den visar bara en liten del av hur vi människor ser ut och då är det lätt att känna sig osäker.