Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nancy Pelosis svar till motståndaren: ”Sånt pucko”

Smittskyddschefen: ”Onödigt besvär vi försätter oss i”
Demokraten och representanthusets talman Nancy Pelosi i ordbråk om munskyddskrav.
Foto: MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERS / MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTE
Republikanernas gruppledare i representanthuset Kevin McCarthy tror inte munskydd hjälper mot covid-19.
Foto: ROD LAMKEY - CNP / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Samtidigt som spridningen av deltavarianten ökar i USA är polariseringen kring munskydd oförändrad. 

Underhusets talman Nancy Pelosi gav sin republikanske motståndare Kevin McCarthy en syrlig känga efter att han kritiserat nytt krav om ansiktsmask i USA:s kongress, rapporterar CNN.

I och med intåget av den smittsammare deltavarianten har antal infekterade stigit lavinartat i USA. Under onsdagen noterades över 40 000 nya infektioner i landet. 

Därför har representanthuset återinfört krav på att bära munskydd i Kapitolium – oavsett om man är vaccinerad eller inte. 

Men att använda ansiktsmask mot covid-19 eller inte, är en vattendelare bland amerikanska politiker.

På Twitter kallade den republikanske gruppledaren i underhuset Kevin McCarthy kravet för ett ”hot” som inte baseras på forskning, utan på en liberal regerings önskan om att leva i ett evigt tillstånd av pandemi, rapporterar CNN.

https://twitter.com/GOPLeader/status/1420209661735804934

Politikern kastade masken på golvet

När talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, fick frågan om vad hon tyckte om Kevin McCarthys utspel svarade hon:

– Han är ett sånt ”pucko”, säger Nancy Pelosi till reportrar på onsdagen.

Kevin McCarthy kontrade då:

– Om hon är så smart, så skulle jag vilja veta var forskningen skiljer sig i kongressen, säger han med hänvisning till att det finns olika regler kring munskydd mellan senaten och representanthuset.

Införande kom bara sex veckor efter att kongressen släppte sin policy om munskydd vid vistelse i kongressens byggnader, då det fanns en stark optimism om att USA hade besegrat pandemin, skriver The Guardian. President Joe Biden deklarerade bland annat USA:s självständighet från covid-19. 

Missnöjet bland republikaner att återigen tvingas bära mask inomhus visade ledamoten Lauren Boebert, som demonstrativt kastade en ansiktsmask på kongressgolvet efter att ha blivit tilldelad en av en säkerhetsvakt, skriver Vanity Fair.

Joe Biden: ”Vi har en pandemi bland de ovaccinerade”

Kraftig ökning av covid-19 i USA

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.