Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Namnet klart: Estelle Silvia Ewa Mary

Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Nu är det klart.

Vår senaste lilla prinsessa får namnet Estelle Silvia Ewa Mary.

Det meddelade kung Carl Gustaf inför hela regeringen på konseljen på Slottet på fredagen.

– Namnet ligger kronprinsessan nära i hjärtat, säger kungen i sitt tal.

Sedan i augusti har vadslagningen om tronarvingens namn pågått på flera sajter - och det senaste dygnet har intresset eskalerat. Klassiska namn som Alicia, Désirée eller Kristina var enligt flera spelbolag de troligaste tilltalsnamnen. Lägst odds på Unibet hade på torsdagseftermiddagen Alicia, som gav fem gånger pengarna.

Klockan 11.15 började den så kallade konseljen med hela regeringen som kungen har kallat till.  På konseljen berättade kungen vad som hittills har hänt, och kanske ännu viktigare, att prinsessan fått ett namn

- Estelle Silvia Ewa Mary, säger kungen och fortsätter:

- Namnet ligger kronprinsessan nära i hjärtat.

Trend bland unga 

Namnet Estelle finns i släkten Bernadotte och den nya prinsessan är  troligen uppkallad efter Estelle Bernadotte, som levde mellan 1904 och  1984.
Hon var gift med greve Folke Bernadotte under åren 1928–1948.  Estelle Bernadotte var amerikanska och född Manville. Paret fick  tillsammans fyra barn varav två dog i tidig ålder.

Folke Bernadotte anlitades som medlare i Palestina och mördades i Jerusalem den 17 september 1948.

Estelle är inget modenamn i dag men kommer att bli det, tror namnforskaren Eva Brylla.
- Ja, jag tror faktiskt det kommer att bli en efterföljande trend bland de som föds framöver, säger hon till TT.

"Till sitt hjärta"

Kungen avslöjade även att han har valt Östergötland som hertiginnedömet åt sitt barnbarn.

- Jag är övertygad om att hertiginnan kommer att göra sitt yttersta för att ta Östergötland till sitt hjärta, säger kungen.

Kungen berättar också om besöket hos den nyfödda prinsessan Estelle.

– Familjen var där och besökte och vi hade en trevlig gemenskap tillsammans. Hon var väldigt söt och betedde sig som hon ska göra. Det var en lycklig stund för hela familjen och som prins Daniel sade, att de ska få en tid som alla nya föräldrar tillsammans och njuta på rätt sätt. Jag kan förstå deras önskan om detta, sade kungen och avslutade med att bjuda in regeringen på lunch.

Vad tycker du om den nya lilla prinsessans namn?

Estelle betyder stjärna

Estelle är ett namn med franskt ursprung motsvarande det latinska stella, stjärna. Namnet har funnits i Sverige sedan 1800-talet, men har aldrig varit särskilt vanligt. Sedan 2001 har Estelle namnsdag den 15 augusti, enligt Nationalencyklopedin.
I Sverige finns 1 217 kvinnor med förnamnet Estelle, enligt Statistiska centralbyrån. Av dessa har 604 Estelle som tilltalsnamn. 23 personer har efternamnet Estelle.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.