Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Namnen Victoria och Daniel funderar på

Foto: Suvad Mrkonjic

Ingrid och Oscar. Namn med kunglig glans. De är tänkbara namn på kronprinsessan Victorias och prins Daniels kommande barn tror journalisten och författaren Herman Lindqvist.

Han är populärhistoriker och har skrivit en rad böcker om det svenska kungahuset. Lindqvist tror att kronprinsessan och prinsen väljer ett glansfullt namn som har kontinuitet i kungalängden.

– Vi har exempelvis haft 16 Carl hittills. Det är lite som i en vanlig familj, namnet ska av tradition avspegla mors, fars och mor- respektive farföräldrars namn. Eller någon annan känd eller stark kunglighet som man vill hylla på olika sätt, säger han.

Fäst vid Ingrid

– Det skulle inte förvåna mig om en flicka får namnet Ingrid. Kronprinsessan var väldigt fäst vid den svenska prinsessan Ingrid som blev drottning av Danmark, de stod varandra nära.

Barnet kommer enligt den kungliga traditionen sannolikt att få fyra namn, precis som kronprinsessan och hennes syskon Madeleine och Carl Philip.

Enligt Herman Lindqvist är andra tänkbara flicknamn Ulrica, Sofia, Astrid, Margareta, Désirée, Christina och kanske Alice, som drottning Silvias framlidna mor hette.

Traditionsenligt

På pojksidan är Oscar, Carl och Gustav riktiga lågoddsare, andra möjliga namn ur kungalängden är Johan, Erik och Fredrik.

Åtminstone ett namn hämtas sannolikt från prins Daniels släkt.

– Då ska det vara typiska svenska namn som förekommer i historien. Man kan till exempel inte tänka sig Kenneth eller Conny. Conny den förste, det går inte, säger Herman Lindqvist.

På prins Daniels sida finns exempel på flera namn som också förekommer i svenska regentlängder, som Erik, Olof, Johan och Karin.

– Kronprinsessan är mycket för att bevara traditionen, men med en liten touch av något eget, säger han.

Gustav och Désirée

Hos vadslagningsfirman Unibet är Gustav, Oscar, Carl-Oscar, Erik, Carl-Johan och Carl-Gustaf pojknamnsfavoriter. Bland flicknamnen ligger Désirée, Alice, Christina, Margaretha, Ingrid och Maj i topp. Zlatan ger 300 gånger satsade pengar, medan Silvia ger 25 gånger pengarna.

Om kronprinsessan Victoria skulle föda tvillingar blir namnbestyren något större. En del tvillingföräldrar väljer namn som börjar på samma bokstav. Återstår att se om det också kan bli aktuellt för kronprinsessan och Victoria och prins Daniel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.