Nämndemannen har gått emot juristdomaren tidigare

Sedan 2016 har Ebtisam Aldebe (C) varit med och dömt i över tio fall vid den aktuella tingsrätten.
Foto: SVT / SKÄRMDUMP
Totalt har Ebtisam Aldebe gått emot det utfall som rådmannen förespråkat i tre av elva fall. Övriga fall har bland annat gällt grov våldtäkt mot barn, narkotikabrott, misshandel och snatteri.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Misshandelsdomen som nämndemannen Ebtisam Aldebe (C) nu kritiseras för är inte den enda som sticker ut. 

Det visar Expressens genomgång av de domar hon varit delaktig i. 

Solna tingsrätts nämndeman Ebtisam Aldebe (C), som bland annat ansåg att en misshandlad kvinna borde ha vänt sig till makens familj i stället för polisen eftersom paret gifts enligt sharialag, har varit nämndeman i Solna tingsrätt sedan 2016. Sedan dess har hon varit med och dömt i över tio fall vid den aktuella tingsrätten. Expressen har läst samtliga domar och kan nu berätta att det är flera fall än den friande misshandelsdomen som sticker ut. 

Stod ensam om att lämna en skiljaktig mening 

I en dom från 2017 hade en 16-årig gett sig på en ordningsvakt och stod därmed åtalad för "våld mot tjänsteman" samt "våldsamt motstånd". Ebtisam Aldebe var då ensam om att lämna en skiljaktig mening och motiverade det med att den åtalade "är skötsam och har aldrig gjort något liknande förut" samt att "det inte kan uteslutas att ordningsvakterna, som lämnat överensstämmande berättelser, har pratat ihop sig innan de hörts", enligt domen. 


LÄS MER: Centerpartiet utesluter två nämndemän 


Detta trots att en i övrigt enig tingsrätt kunde slå fast att både vittnet och den målsägande ordningsvakten lämnat mycket trovärdiga uppgifter.

"Både NN och vittnet NN har enligt tingsrätten också gett mycket trovärdiga intryck och de har lämnat klara, detaljrika och rimliga berättelser som framstår som självupplevda. Någon anledning att misstro de uppgifter som de lämnat under ed finns inte", står det i domen. 

I en annan dom från 2017, även den gällande våld mot tjänsteman och där den misstänkta var dömd sju gånger tidigare, fick hon den åtalade friad genom att hon tillsammans med ytterligare en till nämndeman förespråkade att personen skulle frias eftersom det "inte kan dras några säkra slutsatser om hur slaget har utdelats och om det har varit fråga om ett riktat slag mot NN", enligt domen. Något som både rådmannen och en nämndeman alltså var skiljaktiga till. 


CATARINA LUNDBÄCK: Dags att avskaffa systemet från 1200-talet 


Totalt har Ebtisam Aldebe gått emot det utfall som rådmannen förespråkat i tre av elva fall. Övriga fall har bland annat gällt grov våldtäkt mot barn, narkotikabrott, misshandel och snatteri.  

Totalt har Ebtisam Aldebe gått emot det utfall som rådmannen förespråkat i tre av elva fall. Övriga fall har bland annat gällt grov våldtäkt mot barn, narkotikabrott, misshandel och snatteri.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tingsrätts-kollegan: Man ryser till

Expressen har varit i kontakt med en rad nämndemän som dömt i samma fall som Ebtisam Aldebe och bilden om henne varierar. 

– Det är otroligt många nämndemän så det är svårt att hålla koll på alla, men jag minns att vi har dömt tillsammans och jag minns inte att hon eller hennes åsikter stuckit ut på något sätt på i alla fall, säger en person. 


K-G BERGSTRÖM: Domen i Solna tingsrätt borde få alla partier att dra öronen åt sig

En annan person minns att de dömt tillsammans, med det var först när hon dök upp i samband med det kritiserade målet som han reflekterade över henne. 

– Man ryser till när man läser om det. En person med förstånd förstår att det är olämpligt att skuldlägga målsägandet på det sättet. Samtidigt brukar alltid ordföranden vara ordentligt med att se till att ingen svävar ut, så jag blir lite förvånad över att det är en sådan svartvit dom. 


LÄS MER: MP-politiker ger stöd till nämndemannen 


En tredje person som varit med och dömt tillsammans med Ebtisam Aldebe, nämndemannen Robert Ahl (MP), backar den kritiserade nämndemannens bedömningar och tycker att kritiken mot henne är "helt gripet ur luften". 

– Det är en jättesympatisk person. Jag trivs att sitta i mål med henne och skulle gärna göra det i fortsättningen. 

Expressen söker Ebtisam Aldebe, som nu uteslutits ur Centerpartiet. Miljöpartiet säger också att de inte står bakom Robert Ahls uttalanden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.