Nämndeman spred bild på Löfven som måltavla

SD-politiker delade rasistiska inlägg.
Hans-Johnny Hedström.
En av SD-politikern Hans-Johnny Hedströms profilbilder på Facebook.
SD-politikern Hans-Johnny Hedström har spridit en bild på Stefan Löfven med ett kikarsikteskryss i ansiktet.
I flera bilder, som Hedström spridit, framställs att muslimer och araber ägnar sig åt djursex.
När Expressen konfronterar honom försvarar han sig med att det är ett skämt. Senare meddelar SD i Haninge att Hedström lämnar sina politiska uppdrag.
Foto: Cecilia Anderberg
I flera bilder, som Hedström spridit, framställs att muslimer och araber ägnar sig åt djursex.
Hedström sprider en text som ”skämtar” om att en kamphund bitit ihjäl bland annat somalier.
Hans-Johnny Hedström delar en blid som hånar George Floyd, som dödades av en polis i USA i slutet av maj.
Hans-Johnny Hedström delar en bild med budskapet att araber är ointelligenta.
Hedström sprider flera bilder med nedsättande ord om svarta människor.
1 / 11

SD-politikern Hans-Johnny Hedström sitter som nämndeman i Södertörns tingsrätt. 

På nätet sprider han bilder som hånar dödsoffer, där svarta kallas ”negrer”, där statsminister Stefan Löfven har ett kikarsikte i ansiktet och där det ”skämtas” om en kamphund som biter ihjäl somalier. 

– Jag tyckte det var komiskt, säger Hedström om en bild han spridit som utmålar araber som ointelligenta.

Hans-Johnny Hedström sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Haninge. Han är också nämndeman, alltså lekmannadomare, i Södertörns tingsrätt. Myndigheten Domstolsverket beskriver nämndemannauppdraget som en ”grundpelare i vår demokrati” och betonar att det finns krav på en nämndeman att vara ”saklig och objektiv samt ha ett gott omdöme.”

Hedström har kombinerat sitt uppdrag som nämndeman med att på Facebook bland annat sprida en bild på statsminister Stefan Löfven med ett kryss från ett kikarsikte i ansiktet. Han har också skickat vidare en text som ”skämtar” om personer från olika invandrargrupper bits ihjäl av en kamphund:

”Jag får hela tiden sms om min kamphund som förra helgen bet ihjäl fyra somalier, tre pakistanare och fyra 4 turkar. För sista gången: ´DEN ÄR INTE TILL SALU´.”

I flera bilder ger han sig på araber och muslimer - som där påstås ägna sig åt sex med djur. En annan bild, som Hedström sprider, visar en arab med texten: ”När man inser att ´smart arab´ blir… ´bara trams´ baklänges”.

Hånar dödsoffer

Han skickar flera bilder där svarta människor kallas för negrer. Tidigare under sommaren skickade han en hånfull bild på den svarte amerikanen George Floyd, som kvävdes till döds av en polis i Minneapolis i USA i slutet av maj - vilket blev startskottet för de omfattande Black Lives Matter-demonstrationerna. 

Hedström sprider också en bild på en ung pojke med Downs syndrom som ser ut att ha en T-shirt med den engelska texten: ”Jag är åtminstone inte en neger!”

I flera profilbilder på Facebook poserar SD-politikern med inklippta revolvrar som ser ut att sikta mot kameran. 

När Expressen träffar Hans-Johnny Hedström säger han om bilden på Stefan Löfven med ett kikarsikte i ansiktet:

– Jag tyckte den var en rolig bild bara.

Försvaret: ”Det var dumt gjort”

Trots upprepade frågor vill Hedström inte förklara vad han tycker är roligt med kikarsiktet i Löfvens ansikte:

– Det var dumt gjort, säger han om att han spridit bilden.

När han får frågor om bilden på George Floyd svarar Hedström med att säga att han inte hyser någon ”större respekt för journalister” och att bilden är en kritik av att ett dödsfall i USA får större uppmärksamhet än mordet på en 12-årig flicka i Botkyrka - ett mord som skedde nästan två månader efter att Hedström spridit bilden. 

– Ni journalister tittar inte på det som sker i det här landet. Ni tittar mycket på det som sker i andra länder.

Man skulle också kunna säga att du är hånfull mot en person som blivit dödad av en polis?

– Nej, jag är inte hånfull. Absolut inte.

Bilden som utmålar araber som ointelligenta kallar Hedström för ”komisk”. När han får höra ”skämtet” som han spred om en kamphund som bet ihjäl bland annat somalier som väljer han att avbryta intervjun:

– Tack och hej. Jag tycker så här: Skaffa dig ett jobb.

Lämnar sina uppdrag

Efter intervjun meddelar Sverigedemokraterna, via Dennis Askling som är gruppledare för SD Haninge, att Hedström lämnar sina politiska uppdrag och sitt nämndemannauppdrag.

– Det är en förtroendebransch som vi jobbar i och han ansåg att det kan skada partiets förtroende med det som skett, säger Askling och tillägger om de bilder och texter som hans partikollega spridit:

– Det är högst olämpligt att dela såna saker.

Hedström bekräftar sedan på telefon att han lämnar sina uppdrag och säger att han står för att vad han gjort och att det var ”klumpigt”.

Rättsexperten och den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem säger om materialet som Hedström spridit via sitt Facebookkonto:

– Objektiviteten och neutraliteten är jätteviktig i alla domsammanhang. Här är det väldigt väldigt märkliga uttalanden som är gjorda.

Flera skandaler med nämndemän

De senaste åren har flera skandaler handlat om just nämndemän.

Tidigare i somras uppmärksammades hur en SD-nominerad nämndeman i förvaltningsrätten i Göteborg kallade kvinnor för ”vänster-luder”. I våras meddelades att en rättegång mot en Bandidosmedlem i en vapenhärva i Stockholmsområdet får tas om efter att en SD-nominerad nämndeman som dömt i målet bedömts som jävig efter att ha visat uppskattning för mc-gänget i sociala medier.

Förra året avslöjade Svenska Dagbladet att en SD-nominerad nämndeman kallat flyktingaktivisten Elin Ersson för ”brottsling” innan han var med och dömde henne i Göteborgs tingsrätt.

Förra året dömdes också en C-nominerad nämndeman för grovt bedrägeri efter att hon fått drygt 150.000 kronor genom att 138 gånger hävda att domaruppdragen i Solna tingsrätt innebar inkomstförlust – när hon i själva verket inte hade något jobb. Domen har överklagats till Svea hovrätt. Nämndemannen har tidigare uppmärksammats för att ha varit med och friat en åtalad hustrumisshandlare eftersom han kom från ”en bra familj”.

Nämndeman kallade invandrare för ”asylparasiter”

2015 gjorde Expressen en större granskning av nämndemän som anonymt på nätet bland annat skrivit om ”asylparasiter” och att ”Zigernare stjäl som korpar”. Flera av dem valde då att lämna sina uppdrag eller blev utsparkade från domstolarna.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem understryker att nämndemän är domare:

– Varje nämndeman är domare och som domare har man en enorm betydelse onekligen. Förtroendet för rättsapparaten och för domstolarna är en fundamental fråga för varje demokrati.

Alhem ställer sig bakom det demokratiska beslutet att ha ett nämndemannasystem med han vill se en förändring:

– Man borde omedelbart koppla loss varje förbindelse med de politiska partierna. De politiska partierna ska inte ha nånting alls att göra med hur nämndemän utses. Min tanke är att var och en som vill bli nämndeman ska skicka in en ansökan, med cv och referenser, och sen skulle man göra en noggrann uppföljning av detta i vanlig ordning. Precis som man söker ett jobb.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.