Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nämndeman angriper romer och muslimer

Expressens reporter David Baas konfronterade Nämndemannen Ortwin Lobbes, SD.
Foto: Christian Örnberg
Ortwin Lobbes sitter sedan 2012 som nämdeman i Malmö tingsrätt.
Foto: Christian Örnberg

Nämndemannen Ortwin Lobbes, SD, dömer i Malmö tingsrätt.

Under antaget namn går han på hatsajterna gång på gång till angrepp mot romer och muslimer.

Expressen fortsätter i dag granskningen av de förtroendevalda domarna.

"Nu är det dags för alla somaliska bidragsturister att packa sina väskor och åka hem. Vi vill inte ha er i Sverige längre", skriver Lobbes på hatsajten Exponerat.

Expressen avslöjade under måndagen, tillsammans med Researchgruppen, tre nämndemän - alltså förtroendevalda domare - som i hemlighet skrivit rasistiskt, hatiskt eller fördomsfullt på hatsajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat. Sammanlagt har vi granskat över 6000 personer från alla partier som valdes till nämndemän från årsskiftet.

En av de granskade är Ortwin Lobbes, SD-politiker i Malmö, som sedan hösten 2012 sitter som nämndeman i Malmö tingsrätt. 

Under antaget namn har han skrivit flera kommentarer på hatsajterna - inte sällan om romer och muslimer. På Exponerat skrev han våren 2013 om somalier:

"Jag börjar sakta bli det som man ofta på felaktiga grunder blir anklagad för, ´främlingsfientlig´. Dessa förbaskade människor är främlingar i mitt Sverige. Jag har blivit fientligt inställd till dem, och alla dem som inte fördömer dem, vilket bland annat är deras övriga landsmän. Jag hoppas någon av er är här inne och läser. Dags för lite självrannsakning från er."

"Ni tillför ingenting"

Han fortsätter i samma kommentar:

"Jag har något att säga er. Nu är kriget slut. Det är ingen krig längre i Somalia. Flyktingstatus gäller inte er längre. Nu är det dags för alla somaliska bidragsturister att packa sina väskor och åka hem. Vi vill inte ha er i Sverige längre. Ni tillför ingenting. Ni respekterar inte det land som har tagit er under sina vingar och visat en generositet som saknar motstycke i världen, även i ett historiskt perspektiv."

Han avslutar kommentaren:

"Ni har inte tagit ert ansvar som gäster. Det gäller varenda en av er. Ni bara förstör vårt fina land. Ut ur vår civilisation !"


LÄS OCKSÅ: Rättsexperterna rasar: "Är uppenbara övertramp"


På Exponerat skrev han följande om islam:

"FYFAN ! Vad jag hatar Islam! HATAR HATAR HATAR"

Som nämndeman ska Ortwin Lobbes bedöma misstänktas och vittnens trovärdighet. På hatsajterna menar han att det aldrig går att lita på muslimer. På Exponerat skrev han sommaren 2013:

"En muslim får ljuger gentemot en ickemuslim närhelst det passar för att kommer till någon som helst fördel. En gammal sanning, beskriven i deras koran, och som många muslimer även erkänner. Så, gott folk, har klart för er det - litar aldrig, aldrig på en as-lifter, du hamnar alltid i underläge", skriver han i kommentaren som han undertecknade med sitt smeknamn "Otte".

Angriper romer

På bloggen Sweden Confidential gick han också till angrepp mot romer:

"Zigenarkulturen är en av de värsta subkulturer vi har i Europa. Det är en kultur där man lever ett rotlöst nomadiserande liv som är helt inkompatibelt med ett modernt ordnat samhälle".

När Expressen träffar Ortwin Lobbes i en lunchpaus på Malmö tingsrätt skyndar han snabbt bort när han får frågor om sina kommentarer på hatsajterna.

- Nej! Inget svar! Ingen som helst kommentar!

När Expressen börjar läsa upp hans kommentarer säger han:

- Känner jag inte igen alls. Känner jag inte till. Tack och hej!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.