Expressens reporter David Baas konfronterade Nämndemannen Ortwin Lobbes, SD. Foto: Christian ÖrnbergExpressens reporter David Baas konfronterade Nämndemannen Ortwin Lobbes, SD. Foto: Christian Örnberg
Expressens reporter David Baas konfronterade Nämndemannen Ortwin Lobbes, SD. Foto: Christian Örnberg
Ortwin Lobbes sitter sedan 2012 som nämdeman i Malmö tingsrätt. Foto: Christian ÖrnbergOrtwin Lobbes sitter sedan 2012 som nämdeman i Malmö tingsrätt. Foto: Christian Örnberg
Ortwin Lobbes sitter sedan 2012 som nämdeman i Malmö tingsrätt.   Foto: Christian Örnberg

Nämndeman angriper romer och muslimer

Publicerad

Nämndemannen Ortwin Lobbes, SD, dömer i Malmö tingsrätt.

Under antaget namn går han på hatsajterna gång på gång till angrepp mot romer och muslimer.

Expressen fortsätter i dag granskningen av de förtroendevalda domarna.

"Nu är det dags för alla somaliska bidragsturister att packa sina väskor och åka hem. Vi vill inte ha er i Sverige längre", skriver Lobbes på hatsajten Exponerat.

Expressen avslöjade under måndagen, tillsammans med Researchgruppen, tre nämndemän - alltså förtroendevalda domare - som i hemlighet skrivit rasistiskt, hatiskt eller fördomsfullt på hatsajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat. Sammanlagt har vi granskat över 6000 personer från alla partier som valdes till nämndemän från årsskiftet.

En av de granskade är Ortwin Lobbes, SD-politiker i Malmö, som sedan hösten 2012 sitter som nämndeman i Malmö tingsrätt.

Under antaget namn har han skrivit flera kommentarer på hatsajterna - inte sällan om romer och muslimer. På Exponerat skrev han våren 2013 om somalier:

"Jag börjar sakta bli det som man ofta på felaktiga grunder blir anklagad för, ´främlingsfientlig´. Dessa förbaskade människor är främlingar i mitt Sverige. Jag har blivit fientligt inställd till dem, och alla dem som inte fördömer dem, vilket bland annat är deras övriga landsmän. Jag hoppas någon av er är här inne och läser. Dags för lite självrannsakning från er."

"Ni tillför ingenting"

Han fortsätter i samma kommentar:

"Jag har något att säga er. Nu är kriget slut. Det är ingen krig längre i Somalia. Flyktingstatus gäller inte er längre. Nu är det dags för alla somaliska bidragsturister att packa sina väskor och åka hem. Vi vill inte ha er i Sverige längre. Ni tillför ingenting. Ni respekterar inte det land som har tagit er under sina vingar och visat en generositet som saknar motstycke i världen, även i ett historiskt perspektiv."

Han avslutar kommentaren:

"Ni har inte tagit ert ansvar som gäster. Det gäller varenda en av er. Ni bara förstör vårt fina land. Ut ur vår civilisation !"

 

LÄS OCKSÅ: Rättsexperterna rasar: "Är uppenbara övertramp"

 

På Exponerat skrev han följande om islam:

"FYFAN ! Vad jag hatar Islam! HATAR HATAR HATAR"

Som nämndeman ska Ortwin Lobbes bedöma misstänktas och vittnens trovärdighet. På hatsajterna menar han att det aldrig går att lita på muslimer. På Exponerat skrev han sommaren 2013:

"En muslim får ljuger gentemot en ickemuslim närhelst det passar för att kommer till någon som helst fördel. En gammal sanning, beskriven i deras koran, och som många muslimer även erkänner. Så, gott folk, har klart för er det - litar aldrig, aldrig på en as-lifter, du hamnar alltid i underläge", skriver han i kommentaren som han undertecknade med sitt smeknamn "Otte".

Angriper romer

På bloggen Sweden Confidential gick han också till angrepp mot romer:

"Zigenarkulturen är en av de värsta subkulturer vi har i Europa. Det är en kultur där man lever ett rotlöst nomadiserande liv som är helt inkompatibelt med ett modernt ordnat samhälle".

När Expressen träffar Ortwin Lobbes i en lunchpaus på Malmö tingsrätt skyndar han snabbt bort när han får frågor om sina kommentarer på hatsajterna.

- Nej! Inget svar! Ingen som helst kommentar!

När Expressen börjar läsa upp hans kommentarer säger han:

- Känner jag inte igen alls. Känner jag inte till. Tack och hej!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag