Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nämnd misstänks ha förfalskat handlingar

Foto: Jan Wiriden

Centrala etikprövningsnämnden misstänks ha förfalskat handlingar innan dessa lämnats ut till journalister.

Nu har en förundersökning inletts gällande tjänstefel, rapporterar SR Ekot.

– Det är direkt pinsamt, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt.

Centrala etikprövningsnämnden är en tillsynsmyndighet som bland annat granskar misstänkt forskningsfusk.

Nu misstänks de själva för fusk.

En granskning som Ekot har gjort visar att viktiga tillsynsärenden hade legat under beslut i flera år, men att dessa beslut daterades om så att det såg ut som att de fattats för flera år sedan.

"Ett dåligt jobb"

När medier sedan begärde ut handlingarna så klippte och klistrade myndighetens tjänstemän i dokumenten så att allt skulle se rätt ut, rapporterar Ekot.

– Först gör man ett dåligt jobb. Och sen försöker man skyla över det genom att göra förfalskningar. Det är direkt pinsamt, tycker jag, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, till Ekot.

Välkomnar utredning

En förundersökning gällande tjänstefel är inledd mot myndigheten.

– Vi har noterat uppgifter i medier bland annat om påstådda antedateringar av protokoll och en del annat. Det har gjort att vi finner anledning att anta tjänstefel. Därför har jag beslutat att inleda förundersökning, säger kammaråklagare Per Andersson till Ekot.

Centrala etikprövningsnämnden välkomnar en utredning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.