Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nalin Pekgul gör comeback - för att slåss mot SD

Nalin Pekgul ska kampanja i Göteborgs förorter. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Söders uttalande om samer och judar övertygade Pekgul att återvända till politiken. Foto: SVEN LINDWALL

Nalin Pekgul gör socialdemokratisk comeback för att kämpa mot hedersförtryck, islamistisk extremism – och Sverigedemokraterna.

Det var sverigedemokraten Björn Söders uttalande om svenskar, samer och judar som fick det att koka över för Pekgul.

– Det var droppen. De är ett populistiskt parti och det som händer i Europa skrämmer mig, säger Nalin Pekgul.

Socialdemokraterna i Göteborg fortsätter att sjunka i opinionsmätningarna. Nu tar kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) hjälp av den före detta socialdemokratiska riksdagsledamoten och debattören Nalin Pekgul för att vända trenden.

– Ann-Sofie är den enda politiker i dag som jag ser, som modigt och tydligt har tagit ställning mot alla former av extremism. Och jag känner att hon inte backas upp, säger Nalin Pekgul.

Pekgul har länge varit engagerad i kampen mot hedersförtryck och islamistisk extremism. Nu ska hon kampanja med Hermansson i Göteborgs förorter.

– När jag drog de här frågorna för 15-20 år sedan så var jag helt ensam. Och nu är Ann-Sofie där jag var för 20 år sedan. Och då tycker jag att det är min skyldighet att på alla sätt stötta henne.

"Sprider bara hat"

Men det var inte hedersförtryck och extremism som fick Nalin Pekgul att ta klivet tillbaka in i politiken – det var uttalandet om svenskar, samer och judar från riksdagens andre vice talman Björn Söder.

– Han säger att det inte går att vara jude och svensk samtidigt. Det var bara droppen. Det är fruktansvärt att inte tillåta människor att känna sig som svenskar. Det är precis som islamister som säger att du inte är muslim om du inte gör så och så. Sverigedemokraterna säger att man bara kan vara svensk på ett visst sätt, säger Nalin Pekgul.

Hon ser ingen motsättning i att kämpa mot både islamistisk extremism och Sverigedemokraterna – det parti som har den tydligaste profileringen i frågan.

– De sprider bara hat och spelar på människors oro, säger Nalin Pekgul.

"Politikens Thelma och Louise"

Ann-Sofie Hermansson och Nalin Pekgul har en lång historia tillsammans. De har varit vänner sedan de bodde tillsammans i Tensta på 90-talet, haft ett eget tv-program och kallats "politikens Thelma och Louise".

Hermansson välkomnar hjälpen från Pekgul.

– Det är klart att jag tycker att det är riktigt roligt. Nalin tar ut sin semester för att vara med och diskutera de här frågorna, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hermansson har profilerat sig i frågor om hedersvåld och islamistisk extremism, och menar att hon inte fått tillräcklig uppbackning från de andra partierna i Göteborg:

– Jag har känt mig lite ensam. Vi är flera demokratiska partier här i Göteborg, och jag tycker jag kunde haft lite bättre uppställning i de här frågorna.

Inte heller Ann-Sofie Hermansson ser något problem med att kämpa mot både radikal islamism och Sverigedemokraterna samtidigt.

– Det viktiga är att vi håller fanan högt när det gäller de demokratiska rättigheterna. Men det är uppenbart att en Sverigedemokrat inte har samma agenda som en socialdemokrat, säger Ann-Sofie Hermansson.

Expressen har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!