Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nakenmålning orsakade skolk

En väggmålning föreställande Leonardo Da Vincis "Den vitruvianske mannen" blev för mycket naket för elever och anställda på Ekenäs lärcenter i Motala.
Foto: Jakob Kindesjö

Leonardo Da Vincis teckning av en naken man fick eleverna att stanna hemma från skolan i Motala. Nu har väggmålningen målats över. 

- Alla ville ju inte se en naken karl det första man gjorde i trappan, säger Eva Gustafsson på Ekenäs lärcenter till Linkoping.expressen.se

Leonardo Da Vincis världsberömda teckning över människokroppens proportioner ”Den vitruvianske mannen” skapades omkring år 1492. Över 500 år senare skapar den fortfarande reaktioner – i en trappuppgång hos Ekenäs lärcenter i Motala. 

"Tänkte oss inte för"

 - Vi behövde piffa upp några av våra trappuppgångar och ett arbetslag ordnade ett par jättefina motiv. De fick fria händer, vi tänkte oss inte för när det gällde vilket motiv det skulle vara, säger biträdande rektor Eva Gustafsson.

 På en av väggarna hamnade ett motiv föreställande Leonardo Da Vincis teckning med den nakne mannen. Målningen täckte en stor yta på väggen – men nakenmotivet uppskattades inte av alla. Kort efteråt fick skolledningen in reaktioner från flera håll.  

Visade allt

 - Det var både från anställda och elever. Flera av våra deltagare slutade att komma på lektionerna på grund av målningen, säger Eva Gustafsson.

Varför då?

 - Den var ju en ganska stor väggmålning och föreställer ju en helt naken man som visar allt. Alla ville ju inte se en naken karl det första man gjorde i trappan.

 Nu har målningen målats över och ersatts med vit färg. 

 - Vi får väl se om vi målar dit något annat där istället, säger Eva Gustafsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.