Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Naken-Janne" i mål – stakade i elva timmar

Jan "Naken-Janne" Jansson, 63, var stel i kroppen när han tog sig i mål efter Öppet Spår. Foto: Nisse Schmidt

Nästa helg går "stora" Vasaloppet av stapeln.

Men under söndagen stod drygt 8000 skidåkare vid startlinjen när det var dags för Öppet Spår.

En av dem var Jan "Naken-Janne" Jansson, 63.

Efter 11 timmar och 28 minuters stakande var han i mål.

– Jag är väldigt nöjd, jag hade bara målet att ta mig runt. Om det hade varit toppförhållanden hade man säkert kunnat pressa tiden, säger han.

10 000 hade anmälts sig till söndagens lopp och drygt 8000 kom till start. Klockan 07.30 gick starten för Jan "Naken-Janne" Jansson och 11 timmar och 28 minuter senare hade han stakat sig fram på den nio mils långa sträckan mellan Sälen och Mora.

– Det var mitt första Vasalopp och vilken organisation. Allt fungerade med duschar, vallning, service. Jag är imponerad, säger Jan Jansson som är mer känd som "Naken-Janne" efter att han varit med i Farmen 2003 där han gick omkring naken.

Efter loppet var han nöjd.

– Man kan inte klaga, däremot gjorde jag bättre ifrån mig på andra delen av loppet. Jag höll på med vallan själv i morse och det skulle jag inte ha gjort. En bit in i loppet tog jag hjälp och det blev jättestor skillnad, vilket fäste. Men jag är nöjd, säger han.

– Nu är jag lite stel. Jag har precis duschat och det har aldrig varit så långt ned till tårna. Även om jag är 63 år brukar jag nå ned. Men jag såg även 23-åringar som var stela och då kändes det genast mycket bättre.

Och "Naken-Janne" blev igenkänd när han stakade sig fram. Inför starten berättade speakern flera gånger vem det var som stod på tur och i spåren var det flera som kände igen hans ansikte.

– En del funktionärer ville ta bilder på mig. Men jag börjar bli van. Det är rätt roligt. När jag går i Uppsala är det kanske 2-3 varje dag som kommer fram för att de känner igen mig och när jag är på krogen är det kanske 10. Då är folk fulla och vågar komma fram, säger han.

Men i dag var du mer påklädd än vad folk kanske är vana vid?

– Jag vill ha revansch om jag tar av mig, och sedan är det så himla kallt, speciellt om underredet. Man måste ha ordentligt med kläder på sig.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!