Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Najma tog farväl i tårfylld video – sprängdes till döds

Drömde om ett liv i frihet: ”Jag önskar att det är bara en mardröm och att vi vaknar snart”.
Några dagar efter en tårfylld video sprängdes Najma Sadequi, 20, till döds i Kabul.
Foto: Youtube/Afghan Insider
Över 200 personer dog i terrorattacken vid Kabuls flygplats.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hon tog ett tårfyllt farväl av sina tittare i en sista gripande video på Youtube.

Några dagar därefter sprängdes Najma Sadequi, 20, till döds i ett terrordåd på Kabuls flygplats. 

Den unga afghanska kvinnan insåg att hon inte skulle kunna fortsätta med Youtube under talibanernas styre.

– Med denna video säger jag adjö till er alla, blev hennes sista ord till tittarna.

Najma Sadequi, 20, ville bli journalist och lade ut populära videofilmer om livet i Kabul på Youtube. Tillsammans med sina vänner dokumenterade hon vardagen i den afghanska huvudstaden.

De medverkade i Youtube-kanalen Afghan Insider som hade mer än 24 miljoner visningar och lade ned verksamheten av fruktan för talibanerna efter islamistgruppens maktövertagande.  Nu berättar Daily Mail om Najma Sadequis avskedsvideo och sista dagar i livet.

Najma, 20, tog farväl i tårfylld video

– Eftersom vi inte tillåts arbeta och lämna våra hem måste vi alla spela in en sista video för er. Och säga adjö till er alla genom denna video, säger hon i ett meddelande hon spelade in fyra dagar efter det att talibanerna tagit makten.

Najma Sadequi lämnade ett tårfyllt farväl i filmen som blev hennes sista.
Foto: Youtube/Afghan Insider
Bilder från hennes tidigare youtube-videos.
Foto: Youtube/Afghan Insider

Hon säger att hon inte vågar gå ut på gatan och hon vädjar till tittarna att be för henne.

– Livet i Kabul har blivit mycket svårt, särskilt för dem som brukade vara fria och lyckliga. Jag önskar att det bara är en ond dröm, jag önskar att vi kan vakna en dag. Men jag vet att det inte är möjligt, att det är verklighet och att det är slut med oss, säger hon.

Bara några dagar senare dödades hon i en explosion vid Kabuls flygplats. Hon ville fly från landet liksom tiotusentals andra afghaner. Terroristgruppen IS-K tog ansvar för attentatet som dödade minst 170 människor, bland dem afghanska flyktingar och amerikanska soldater.

Gav inblick i vardagslivet

Najma gick sista året på journalistutbildningen och började nyligen medverka i Youtube-kanalen. Hon och hennes vänner gav tittare över hela världen en inblick i hur unga människor i Afghanistan levde. De lagade mat, lyssnade på musik, gick runt på Kabuls gator och utforskade de stora öppna marknaderna.

– Jag arbetade för att få ihop till mina dagliga utgifter och min utbildning. De flesta familjerna i staden väntar bara på en måltid om dagen för att kunna överleva, säger hon på sin sista video.

Hennes syster Freshta berättar att Najma fick hotfulla telefonsamtal och sms från okända män som ogillade att hon framträdde offentligt. Också de flesta av hennes släktingar tog avstånd från henne, några bröt till och med kontakten med henne.

– Hon berättade bara för mig om oron för sin säkerhet. Hon ville inte berätta för familjen eftersom hon var rädd att de skulle hindra från att jobba med medier, säger Freshta till Daily Mail.

Drömde om mediekarriär

Najma insåg att hon inte skulle kunna arbeta under talibanernas styre så hon beslutade sig för att lämna landet. Liksom många andra trodde hon inte på talibanernas löften att kvinnor skulle få arbeta offentligt och att flickor skulle få gå i skolan. Många kvinnliga videobloggare på Youtube fruktade de skulle bli igenkända.

Najma gjorde en sammanställning av alla hotfulla sms hon fått och begav sig till flygplatsen. Hon hoppades att det skulle räcka för att få komma med ett amerikanskt plan. Men hon sprängdes till döds tillsammans med sin bror och en kusin i terrorattacken förra torsdagen.

Systern Freshna berättar för Daily Mail att Najma planerade att starta sin Youtube-kanal på nytt i sitt nya hem – var än hon hamnade – för att kunna berätta om hur afghanska migranter lever.

– Hon drömde om en mediekarriär trots alla utmaningar hon mötte, säger Freshna.

Evakuerad från Afghanistan: ”Trygg, men hopplös”

Kom från Kabul till Bromma med sin familj för några dagar sedan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.