Najim Laachraoui kan ligga bakom bombbältena i Bryssel Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅNNajim Laachraoui kan ligga bakom bombbältena i Bryssel Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Najim Laachraoui kan ligga bakom bombbältena i Bryssel Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu söks han av polis Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅNNu söks han av polis Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu söks han av polis Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN

Han misstänks ligga bakom bombbältena

Publicerad

I taxi tog sig de tre misstänkta terroristerna till flygplatsen Zavantem i Bryssel.

Kort senare gick de in med väskor – efter det hördes två explosioner.

Nu är jakten på bombmakaren i full gång – och enligt tidningen The Telegraph kan 24-åriga Najim Laachraoui vara personen som ligger bakom bombbältena i Bryssel.

Nu söks han världen över.

Najim Laachraoui, 24, är huvudmisstänkt för att ligga bakom bomberna som användes under Paris-attentatet i november. Hans DNA har påträffats på två av självmordsvästarna som användes vid dådet.

Sedan attentatet i november har han varit på rymmen.

Nya uppgifter tyder på att han även kan ligga bakom bomberna som användes i Bryssel, rapporterar The Telegraph. Tidningen skriver att det kan vara han som är mannen i vitt från flygplatsfotot som belgisk polis har släppt.

Mannen i vit kappa jagas

På fotot syns tre personer som går förbi en övervakningskamera vid flygplatsen med väskor. De två som är klädda i svart tros ha sprängt sig själva under gårdagens attack – medan mannen i den vita kappan av någon anledning inte kunde utlösa sin bomb och därefter sågs lämna flygplatsen.

Polisens senaste spår är en adress i Brysselstadsdelen Schaerbeek. Det var taxichauffören som körde de misstänkta terroristerna till flygplatsen som pekade polisen i rätt riktning.

Sky News skriver att chauffören blev misstänktsam när de tre misstänkta terroristerna sa åt honom att han absolut inte fick röra väskorna när han hämtade upp männen – och efter attacken valde chauffören att larma polisen och köra dem till adressen i Brysselstadsdelen Schaerbeek. Samma område som den utpekade bombmakaren Najim Laachraoui tidigare har bott i.

Polis gjorde tillslag mot adress

Belgisk antiterrorpolis gjorde ett tillslag mot adressen under gårdagen och det var även då som de enligt flera medier hittade en spikbomb, IS-flagga och kemikalier.

Men ingen misstänkt gärningsman.

Enligt The Telegraph ska Najim Laachraouis DNA kunnat kopplas till flera adresser där polisen gjort tillslag mot misstänkta terrorister och påträffat material för bombtillverkning.

Rafaello Pantucci, terrorforskare vid en brittisk tankesmedja om försvarsfrågor, kommenterar misstankarna mot Najim Laachraoui.

– Vi vet inte så mycket om honom i nuläget. Den här personen identifieras som en bombmakare, men vi är osäkra på om det enbart är han eller om det kan finnas fler bombmakare, säger han till Daily Mail.

Än så länge har ingen av de misstänkta terroristerna identifieras, och jakten efter mannen i den vita kappan fortsätter under dagen.

Samma typ av bomber

Brysselbomberna misstänks innehålla acetonperoxid, samma blandning som användes i Paris och som kallas "Satans mor".

– Terrorgruppen i Bryssel hade flera, kraftiga explosiva föremål som talar för att vi har att göra med någon som har substantiell erfarenhet, säger Rafaello Pantucci till Daily Mail.

Den misstänkte bombmakaren Najim Laachraoui stoppades i Österrike redan i september i fjol tillsammans med terroristerna Mohamed Aziz Belkaid och Salah Abdeslam. Trion använde falska legitimationer och kunde köra vidare.

Sedan dess har Laachraoui kopplats samman med Mohamed Aziz Belkaid ytterligare en gång. Han och Belkaid mottog samtidigt textmeddelanden från terroristerna som attackerade Bataclan i Paris. Deras mobilsignaler kunde spåras till stadsdelen Schaerbeek, rapporterar The Telegraph.

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag