Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Najah al-Shammari och Iraks regering får avgå

Expressens Kassem Hamadé berättar om situationen i Irak.
Iraks försvarsminister Najah al-Shammari utreds i Sverige för brott mot mänskligheten och bidragsbrott.
Foto: Hadi Mizban / AP/TT
I mars 2016 greps den då 49-årige Najah al-Shammari av tre poliser i sin lägenhet. Åtalet mot honom lades senare ned.
Foto: GUSTEN HOLM

Iraks svensk-irakiske försvarsminister Najah al-Shammari, 52, och den irakiska regeringen dras med i premiärministern Abdul Mahdis avgång, rapporterar Al Jazeera

Detta efter att över 400 människor dödats i de senaste veckornas landsomfattande protester. 

I Sverige utreds Najah al-Shammari för brott mot mänskligheten och bidragsbrott. 

Under söndagen accepterade det irakiska parlamentet Abdul Mahdis avgång efter veckor av blodiga protester som krävt över 400 människoliv. 

Protesterna som pågått sedan 1 oktober beskrivs som de största i landet sedan USA:s invasion 2003 och missnöjet riktar sig mot korruption bland de styrande och Irans starka inflytande.

Under torsdagen dödades upp mot 45 demonstranter under en stormning av iranska konsulatet. Personal flydde ut genom bakdörrar medan demonstranter bytte ut den iranska flaggan mot den irakiska och satte eld på byggnaden, enligt nyhetsbyrån Reuters

Expert: ”Hela hans regering i lagens mening avgått”

Iraks president Barham Salih har fått talmannens uppdrag att be det största politiska blocket att utse en ny premiärminister, rapporterar nyhetssajten Al Jazeera.

– Eftersom premiärministern har erbjudit sig att avgå så har han och hela hans regering i lagens mening avgått, säger Ahmed al-Inazi, konstitutionsexpert vid Iraks center för lagutveckling, till Al Jazeera

Detta skulle i sådana fall innebära att även svensk-irakiske försvarsministern Najah al-Shammari dras med i fallet tillsammans med de andra ministrarna. 

Najah al-Shammari är svensk medborgare sedan 2015 och folkbokförd i Vårby Gård i Södra Stockholm. 

Blev svensk medborgare 2015 och åtalades för våldsbrott

I Sverige utreds al-Shammari av riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet för brott mot mänskligheten.  Han och hans hustru utreds även för bidragsbrott, för att ha tagit emot bostads- och barnbidrag trots att de inte har bott i Sverige. 

Ex-generalen i diktatorn Saddam Husseins regering beviljades permanent uppehållstillstånd 2011 och året efter anslöt sig hans familj, fru och sex barn, till honom i Sverige. 

Sedan dess har han varit åtalad för att under flera år ha misshandlat och hotat fem personer, bland dem minderåriga. 

Åtalet lades ner strax innan rättegång på grund av att målsägarna inte vill medverka. 

Utreds för krigsbrott

Najah al-Shammari sökte om uppehållstillstånd i Sverige 2009.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.