Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Naira, 39, ska utvisas - utan sin son David, 3

Naira Balayan, 39, med sin treårige son David.
Foto: Privat

Naira Balayan, 39, ska utvisas till Armenien - utan sin treårige son David, rapporterar TV4 Nyheterna.

Migrationsverket anser att det inte finns en tillräckligt stark släktanknytning för att mamman ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige.

– Det innebär i så fall att David hamnar på ett familjehem, säger Nairas advokat Lars Gagnér.

Enligt TV4 Nyheterna skriver migrationsverket i beslutet att moderskapet inte är en tillräckligt stark anknytning till sonen David:

"Det är en förutsättning att ... det står klart att anknytningen är stark och att uppehållstillstånd därför skulle beviljas vid en ansökan före inresa i Sverige. Migrationsverket kan konstatera att anknytningen till din son inte är att anses som stark."

Migrationsverket syftar på en juridisk definition i utlänningslagen när de slår fast att mor och son inte har tillräckligt stark släktanknytning till varandra.

Men Naira Balayan förstår inte hur migrationsverket kommit fram till sitt beslut.

– Mitt barn har rätt att bo kvar här. Jag är hans mamma och vårdnadshavare. Varje barn har rätt till sin mamma. Det är omänskligt att skilja barnet från mamman, säger hon till Expressen.

Hon upplever situationen som otroligt pressande.

– Det här är den värsta situation man kan tänka sig. Jag mår inte bra, det känns som att man inte kan tänka.

Bryter mot barnets bästa

Hennes advokat Lars Gagnér är starkt kritisk till beslutet.

– Det blir alldeles galet. Det är också en olycklig lagstiftning som gör att föräldrar inte har en ovillkorlig rätt att komma till sina barn. I det här fallet är barnet fött i Sverige och svensk medborgare, säger han.

Myndigheten kan därför inte utvisa David, däremot mamman och storebror som inte har svenskt medborgarskap.

– Där menar jag att de har brutit både mot principen om barnets bästa samt möjligheten för lagstiftaren att kunna ge uppehållstillstånd när det finns en så stor separationsrisk. Det är helt och hållet i strid mot barnets hälsa och utveckling.

Gagnér tycker beslutet är väldigt olyckligt och säger att det borde ha kunnat rättas till, men så har inte skett.

Ska söka tillstånd från Armenien

Hittills har Naira Balayan och Lars Gagnér lämnat in tre ansökningar samt psykologintyg, och i veckan lämnar de in ytterligare en ansökan.

Vilka chanser Naira har att få stanna vågar advokaten inte uttala sig om, men han menar att det inte bara strider mot barnets bästa och separationsrisken.

– Man pressar ju nästan en unionsmedborgare, som den lille pojken är, att lämna den Europeiska unionen. Här finns det fördrag inom EU-rätten som också talar för att det här är ett felaktigt beslut. Det finns även gammal praxis att man ska vara extra försiktig med svenska medborgare, om man ska utvisa föräldrarna till exempel.

Enligt beslutet ska Naira Balayan åka tillbaka till Armenien och därifrån söka uppehållstillstånd i Sverige.

– Jag tycker att det finns synnerliga skäl till att låta mamman söka det inne i landet, men det har migrationsverket inte funnit. …

Placeras på familjehem

Naira Balayan vet inte vad hon ska göra, men säger att hon inte kan lämna sitt barn här eller ta med honom till Armenien.

– Jag kommer aldrig lämna honom här. Och jag vågar inte ta med honom till Armenien, säger hon.

Då pojken inte har någon pappa som vill ta ett ansvar har han ingen här i Sverige. Socialtjänsten har därför sagt att han kommer att placeras på familjehem.

– Många gånger tar de inte hänsyn till barnets bästa, hälsa och utveckling. Barnet får stå tillbaka för bestämmelserna om den reglerade invandringen. Men i det här fallet får inte principerna stå tillbaka, det finns inte alls med i beaktande, enligt min mening, säger Lars Gagnér.

Expressen har sökt migrationsverket som avböjer att kommentera fallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.