Några hundradels gram dödar en människa

Publicerad
Uppdaterad
Dödligt giftigt - och lätt att framställa.
Ricin är ett idealiskt gift för en terrorist.
Giftet framställs av bönor från ricinbusken, samma växt som ger ricinolja. Därför odlas växten i stora delar av världen. - Ricins fördel är att det är lätt att komma över. Det har inte så hög giftighet men eftersom det går att komma över stora mängder går det att kompensera, säger Åke Sellström, avdelningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut. Några hundradels gram ricin dödar en vuxen människa. - Det är rätt lite men mycket i giftsammanhang. Det går inte att jämföra med nervgaser och antrax, det är betydligt mindre verkningsfullt. Användes vid paraplymordet Det mest klassiska fallet där ricin har använts är det så kallade paraplymordet i London 1978. Då dödades exilbulgaren Georgi Markov med ett stick från en paraplyspets preparerad med ricin. - Effekten är långsam, det tar flera dagar innan människan blir dålig och dör. Försök pågår där man använder ricin som cellgift för att behandla patienter med lymfcancer. Förutom det finns inget fredligt användningsområde för giftet. - Hittar man ricin hos någon är det något skumt, det är inget råttgift och man dräper inte sin katt med det, konstaterar Åke Sellström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag