Danielle lever med autism och att kunna bada underlättar vardagen. "Vi badar så fort vi får tillfälle. Det här är jättetråkigt", säger assistenten Carola Henriksson. Foto: PrivatDanielle lever med autism och att kunna bada underlättar vardagen. "Vi badar så fort vi får tillfälle. Det här är jättetråkigt", säger assistenten Carola Henriksson. Foto: Privat
Danielle lever med autism och att kunna bada underlättar vardagen. "Vi badar så fort vi får tillfälle. Det här är jättetråkigt", säger assistenten Carola Henriksson. Foto: Privat
"De vaknade upp på måndagsmorgonen och då var det någon som hade skurit upp hela kanten på poolen och 20 kubik vatten hade åkt ut." Foto: Privat"De vaknade upp på måndagsmorgonen och då var det någon som hade skurit upp hela kanten på poolen och 20 kubik vatten hade åkt ut." Foto: Privat
"De vaknade upp på måndagsmorgonen och då var det någon som hade skurit upp hela kanten på poolen och 20 kubik vatten hade åkt ut." Foto: Privat
Assistenten Carola Henriksson dokumenterade skadorna. Och det var ingen liten reva. Foto: PrivatAssistenten Carola Henriksson dokumenterade skadorna. Och det var ingen liten reva. Foto: Privat

Assistenten Carola Henriksson dokumenterade skadorna. Och det var ingen liten reva.

 Foto: Privat
Nu hoppas man få tag på en ny pool. "Det är svårt att åka till badhus eller sjöar och sånt på grund av hans handikapp. Det blir jobbigt när det är mycket folk och så." Foto: PrivatNu hoppas man få tag på en ny pool. "Det är svårt att åka till badhus eller sjöar och sånt på grund av hans handikapp. Det blir jobbigt när det är mycket folk och så." Foto: Privat
Nu hoppas man få tag på en ny pool. "Det är svårt att åka till badhus eller sjöar och sånt på grund av hans handikapp. Det blir jobbigt när det är mycket folk och så." Foto: Privat

Någon skar sönder Danielles pool

Publicerad

Danielle Engström lever med en autistisk diagnos och för honom är möjligheten att bada en stor och viktig del av vardagen.

Men nu har någon skurit sönder Danielles pool, där han i vanliga fall kan bada i lugn och ro.

– Det är en jätteviktig sak för honom, med sitt funktionshinder, att kunna bada här hemma, säger assistenten Carola Henriksson.

Danielle Engström, 28, från Essvik utanför Sundsvall, älskar att bada.

Och allra helst hemma i den egna poolen i trädgården.

Danielle är autistisk och närheten till poolen, och möjligheten till bad och rörelse i vatten i lugn och ro, underlättar i vardagen.

Men nu blir det inga fler bad på ett tag.

På måndagen upptäckte man nämligen att någon eller några skurit sönder poolen helt och hållet.

– De vaknade upp på måndagsmorgonen och då var det någon som hade skurit upp hela kanten på poolen och 20 kubik vatten hade åkt ut. Det är ganska stor pool. Det är väl någon som har gått förbi här på natten och tyckt att det är kul att förstöra, säger Carola Henriksson, en av Danielles heltidsassistenter sedan 12 år tillbaka.

"Det har varit jättejobbigt"

Det går inte nog att understryka exakt hur viktig poolen är för Danielle, menar Carola Henriksson.

– Det är en jätteviktig sak för honom, med sitt funktionshinder, att kunna bada här hemma. Vi badar så fort vi får tillfälle och vädret tillåter. Det här är jättetråkigt. Poolen är helt förstörd nu, säger hon.

Det var på måndagen som man upptäckte att någon skurit sönder poolen.Foto: Privat

Hur har Danielle själv reagerat?

– Det har varit jättejobbigt. Han förstår ju inte vad som har hänt och varför. Men han ser att poolen är trasig och att vi inte kan bada. Han är arg och ledsen.

Händelsen är polisanmäld och förhoppningen nu är att det ska gå att lösa via hemförsäkringen.

– Men det är ju också en summa att betala, självrisken… säger Carola Henriksson uppgivet.

Polisen bekräftar att en anmälan har tagits emot, men någon utredning blir det inte tal om.

– Det finns en anmälan men den är direktnedlagd för att det inte finns någon information att jobba med, säger Stefan Edin, Jourhavande förundersökningsledare i Västernorrland.

Hoppas få en ny pool

Danielle bor i en egen lägenhet tillsammans med fyra assistenter. På våningen ovanför bor hans familj, och i trädgården har han haft möjlighet att ta ett bad när han vill.

Poolen är ordentligt sönderskuren.Foto: Privat

För Danielle är det inte en självklarhet att ta sig till ett badhus eller en badplats när suget faller på.

Därför är det inte ”bara” en pool som har gått sönder, utan snarare en stor del av vardagen, menar Carola Henriksson.

– Det är svårt att åka till badhus eller sjöar och sånt på grund av hans handikapp. Det blir jobbigt när det är mycket folk och så.

Vad som händer framöver återstår att se men det är högsta prioritet att få en ny pool på plats.

– Vi hoppas få en ny pool ganska snart. För det är så pass viktigt, säger Carola Henriksson, och tillägger:

– Det är jobbigt och jättetråkigt. Och nu när poolen väl har blivit varm... Vi är jättebesvikna och ledsna allihop.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag