Sebastian Airikka Höybakken dog år 2008. Foto: PrivatSebastian Airikka Höybakken dog år 2008. Foto: Privat
Sebastian Airikka Höybakken dog år 2008. Foto: Privat
Någon har klottrat på hans grav med svart färg. Foto: PrivatNågon har klottrat på hans grav med svart färg. Foto: Privat
Någon har klottrat på hans grav med svart färg. Foto: Privat
– Hjärtlösa människor, säger lillasyster Victoria Höybakken. Foto: Privat– Hjärtlösa människor, säger lillasyster Victoria Höybakken. Foto: Privat
– Hjärtlösa människor, säger lillasyster Victoria Höybakken. Foto: Privat
– Det här känns som att man blir omkullsparkad. Det river verkligen upp gamla sår, säger syster Camilla Airikka. Foto: Privat– Det här känns som att man blir omkullsparkad. Det river verkligen upp gamla sår, säger syster Camilla Airikka. Foto: Privat
– Det här känns som att man blir omkullsparkad. Det river verkligen upp gamla sår, säger syster Camilla Airikka. Foto: Privat
Sebastian Airikka Höybakken blev 20 år gammal. Foto: PrivatSebastian Airikka Höybakken blev 20 år gammal. Foto: Privat
Sebastian Airikka Höybakken blev 20 år gammal. Foto: Privat
– Det finns ingenting värre man kan göra mot en död människa eller mot släkten som lever kvar, säger hans kusin, Linda Tillberg Holmberg. Foto: Privat– Det finns ingenting värre man kan göra mot en död människa eller mot släkten som lever kvar, säger hans kusin, Linda Tillberg Holmberg. Foto: Privat
– Det finns ingenting värre man kan göra mot en död människa eller mot släkten som lever kvar, säger hans kusin, Linda Tillberg Holmberg. Foto: Privat

Någon klottrade på Sebastians gravsten

Publicerad

Sebastian Airikka Höybakken dog år 2008, 20 år gammal.

Nu har någon förstört hans gravsten – vilket orsakat stor smärta för hans familj.

– Mitt hjärta krossades på nytt igen, berättar hans lillasyster, Victoria Höybakken.

Det var i söndags som familjen fick reda på vad som hänt. Någon har gått till graven i Norrtälje och med svart färg klottrat på den mörkgrå stenen. Någon har också tagit den lilla, vita duvan som satt på den.

– Det kom som en chock. Jag fattade inte, men sedan så bröt jag ihop. Det bröt upp gamla sår, berättar hans lillasyster Victoria Höybakken.

Sebastian Airikka Höybakken dog år 2008, när han var 20 år gammal. Även om det gått många år sedan dess så är sorgen ständigt närvarande.

– Han var väldigt omtänksam. Världens bästa, säger Victoria Höybakken.

Victoria Höybakken: Mycket tårar som kom

Hon besökte hans grav på måndagen. Då fick hon själv se hur någon förstört hennes storebrors gravsten.

– Det var värre än att se det på bild. Det var mycket tårar som kom, säger hon.

Sebastian Airikka Höybakkens andra syster, Camilla Airikka, är också väldigt illa berörd av det som hänt.

 

 

– Det här känns som att man blir omkullsparkad. Det river verkligen upp gamla sår, säger syster Camilla Airikka.Foto: / PRIVAT

 

– För mig har det varit en plats dit jag gått ofta. En plats där jag har kunnat prata. Om jag har saknat honom har jag gått dit och tänt ett ljus. Det här känns som att man blir omkullsparkad. Det river verkligen upp gamla sår, säger hon.

Har kontaktat polisen och söker tips

Familjen vet ännu inte vem det är som gjort det här mot deras Sebastian.

– Det är sjukt, jag fattar inte. Det är respektlöst. Hjärtlösa människor, säger Victoria Höybakken.

För att få reda på vad som hänt har de bland annat tagit kontakt med polisen. Sebastian Airikka Höybakkens familj, släkt och vänner har också bett om tips via sociala medier.

– Det har gått åtta år och jag vill veta motivet. Att skända en grav som den här människan har gjort, det gör man inte. Det finns ingenting värre man kan göra mot en död människa eller mot släkten som lever kvar, säger hans kusin, Linda Tillberg Holmberg.

– Det finns ingenting värre man kan göra mot en död människa eller mot släkten som lever kvar, säger hans kusin, Linda Tillberg Holmberg.Foto: Privat

 

Familjen har ännu inte kunnat tvätta bort färgen från gravstenen, eftersom polisen inte är klar med sin undersökning av platsen. De hoppas nu på att få reda på vem det är som gjort detta.

– Jag hoppas att den som gjort det här åker dit, säger lillsyster Victoria Höybakken.

Även Camilla Airikka hoppas att de får reda på vem som gjort det så att de kan gå vidare.

– Jag förstår inte hur den personen kan leva med sig själv. Att gå upp och göra någonting sådant, säger Camilla Airikka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag