Eva Andersson, gruppledare för Centerpartiet i Nyköping, menar att det är hög tid att Annie Lööf och de andra personerna i partiledningen rannsakar sig själva. Foto: Centern, Anna-Karin Nilsson
Eva Andersson, gruppledare för Centerpartiet i Nyköping, menar att det är hög tid att Annie Lööf och de andra personerna i partiledningen rannsakar sig själva.  Foto: Centern, Anna-Karin Nilsson

"Någon i toppen måste ta på sig det"

Publicerad

De var kritiker till idéprogrammet från första början.

Nu pressar de ledningen att ta ansvar för de usla opinionssiffrorna.

I den senaste Sifo-mätningen når Centerpartiet nytt bottenrekord – 3,2 procent.

– Jag vill inte namnge någon. De får rannsaka sig själva, säger Eva Andersson, gruppledare för C i Nyköping, till Expressen.se.

Att situationen är allvarlig är de flesta i Centerpartiet överens om. Och det omdiskuterade förslaget till nytt idéprogram har knappast gjort saken bättre.

Nu talar kritikerna till idéprogrammet från första början om hur deras parti ska lösa krisen.

Och de lägger stort ansvar till att det är ledningen som ska göra det.

Eva Andersson, gruppledare för Centern i Nyköping, menar att det är hög tid att personerna i partiledningen rannsakar sig själva.

– Några i toppen måste naturligtvis ta på sig det här. Jag vill inte namnge någon, men de ser ju också de här 3,2 procenten. Naturligtvis måste Annie också titta på den här siffran.

"En kalldusch"

Eva Andersson är övertygad om att debatten om nytt idéprogram har påverkat partiet negativt och beskriver den senaste tiden som "en kalldusch".

– Men jag är övertygad om att Centerpartiet reser sig igen. Idéprogrammet kommer ju att omarbetas och jag är övertygad om att vi kommer få nya väljare när vi återgår till Centerns kärnpolitik.

Bo Rundquist, distriktsordförande Sörmland, tycker att Centerpartiet överlag måste bli bättre på att formulera vilken politik partiet står för.

– Vi måste bli bättre på att marknadsföra vår politik, säger han.

"Stor potential"

Han tycker också att Centern måste återgå till sin kärnpolitik och ha ett ännu tydligare landsbygdsperspektiv.

– Vi har väldigt många människor som bor på landsbygden och är beroende av lantbruk till exempel. Där finns en stor potential att locka väljare.

Du tycker att ni ska gå tillbaka mer till era rötter?

– Ja.

Bo Rundquist får medhåll från Gösta Gustavsson, distriktsordförande i Östergötland.

– Centern måste bli tydligare och jobba mer med traditionella frågor som handlar om social ekonomisk grundtrygghet och att man bryr sig om den lilla människan.

Svårt locka tillbaka väljare

Att tappa väljare är lätt, menar Gösta Gustavsson. Betydligt svårare är det att locka tillbaka dem eller hitta nya.

– Vi har tappat stora delar av de traditionella väljargrupperna, landsbygdsmänniskor och människor i både stad och land med relativt svag ekonomi.

Gösta Gustavsson vill dock inte lägga någon skuld på Annie Lööf.

– Det är partiets fel, ingen enskild persons. Annie har gjort ett seriöst arbete för att försöka utveckla ett nytt idéprogram, just för att vända den här trenden.

Per Lodenius, ordförande för Centern i Stockholm, kommenterar det usla opinionsläget så här:

– Det är alltid tråkigt att få dåliga siffror, men samtidigt är det ju egentligen resultatet på valdagen som räknas.

En mjukare sida

Per Lodenius anser att ett sätt att attrahera väljare är att marknadsföra C som "ett mjukt parti".

– Vi har inte gått ut med det medialt. Men mycket handlar ju om att visa upp den sociala dimensionen och att vi är ett mjukt parti. Det tycker jag saknas i förslaget från idéprogramsgruppen, säger han.

Per Lodenius understryker att han har stort förtroende för Annie Lööf som partiledare.

– Annie Lööf är en väldigt duktig politiker. En bra partiledare. Jag tycker att hon har tagit tag i det här med idéprogrammet på ett väldigt bra sätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag