Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Någon i toppen måste ta på sig det"

Eva Andersson, gruppledare för Centerpartiet i Nyköping, menar att det är hög tid att Annie Lööf och de andra personerna i partiledningen rannsakar sig själva. Foto: Centern, Anna-Karin Nilsson

De var kritiker till idéprogrammet från första början.

Nu pressar de ledningen att ta ansvar för de usla opinionssiffrorna.

I den senaste Sifo-mätningen når Centerpartiet nytt bottenrekord – 3,2 procent.

– Jag vill inte namnge någon. De får rannsaka sig själva, säger Eva Andersson, gruppledare för C i Nyköping, till Expressen.se.

Att situationen är allvarlig är de flesta i Centerpartiet överens om. Och det omdiskuterade förslaget till nytt idéprogram har knappast gjort saken bättre.

Nu talar kritikerna till idéprogrammet från första början om hur deras parti ska lösa krisen.

Och de lägger stort ansvar till att det är ledningen som ska göra det.

Eva Andersson, gruppledare för Centern i Nyköping, menar att det är hög tid att personerna i partiledningen rannsakar sig själva.

– Några i toppen måste naturligtvis ta på sig det här. Jag vill inte namnge någon, men de ser ju också de här 3,2 procenten. Naturligtvis måste Annie också titta på den här siffran.

"En kalldusch"

Eva Andersson är övertygad om att debatten om nytt idéprogram har påverkat partiet negativt och beskriver den senaste tiden som "en kalldusch".

– Men jag är övertygad om att Centerpartiet reser sig igen. Idéprogrammet kommer ju att omarbetas och jag är övertygad om att vi kommer få nya väljare när vi återgår till Centerns kärnpolitik.

Bo Rundquist, distriktsordförande Sörmland, tycker att Centerpartiet överlag måste bli bättre på att formulera vilken politik partiet står för.

– Vi måste bli bättre på att marknadsföra vår politik, säger han.

"Stor potential"

Han tycker också att Centern måste återgå till sin kärnpolitik och ha ett ännu tydligare landsbygdsperspektiv.

– Vi har väldigt många människor som bor på landsbygden och är beroende av lantbruk till exempel. Där finns en stor potential att locka väljare.

Du tycker att ni ska gå tillbaka mer till era rötter?

– Ja.

Bo Rundquist får medhåll från Gösta Gustavsson, distriktsordförande i Östergötland.

– Centern måste bli tydligare och jobba mer med traditionella frågor som handlar om social ekonomisk grundtrygghet och att man bryr sig om den lilla människan.

Svårt locka tillbaka väljare

Att tappa väljare är lätt, menar Gösta Gustavsson. Betydligt svårare är det att locka tillbaka dem eller hitta nya.

– Vi har tappat stora delar av de traditionella väljargrupperna, landsbygdsmänniskor och människor i både stad och land med relativt svag ekonomi.

Gösta Gustavsson vill dock inte lägga någon skuld på Annie Lööf.

– Det är partiets fel, ingen enskild persons. Annie har gjort ett seriöst arbete för att försöka utveckla ett nytt idéprogram, just för att vända den här trenden.

Per Lodenius, ordförande för Centern i Stockholm, kommenterar det usla opinionsläget så här:

– Det är alltid tråkigt att få dåliga siffror, men samtidigt är det ju egentligen resultatet på valdagen som räknas.

En mjukare sida

Per Lodenius anser att ett sätt att attrahera väljare är att marknadsföra C som "ett mjukt parti".

– Vi har inte gått ut med det medialt. Men mycket handlar ju om att visa upp den sociala dimensionen och att vi är ett mjukt parti. Det tycker jag saknas i förslaget från idéprogramsgruppen, säger han.

Per Lodenius understryker att han har stort förtroende för Annie Lööf som partiledare.

– Annie Lööf är en väldigt duktig politiker. En bra partiledare. Jag tycker att hon har tagit tag i det här med idéprogrammet på ett väldigt bra sätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.