Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Någon försökte byta ut Åkessons namn: ”Bisarrt”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson utsattes för ett bisarrt namnbyte. Foto: SVEN LINDWALL
Åkesson förvånades när han öppnade posten från Skatteverket. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Politiker vittnar om en allt större utsatthet.

När SvD frågade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson om när han senast utsattes för ett brott skrattar han till.

– Det var någon som tyckte jag skulle heta Bajskorv i efternamn, säger Åkesson i klippet som publicerats på Twitter.

Allt fler politiker vittnar om att tonen hårdnat och att hot, hat och andra typer av brott mot dem ökat. En av dem som vill att polisen ska få ökade resurser och att lagstiftningen och straffen ska skärpas är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

När SvD frågar Åkesson om när han senast utsattes för ett brott börjar han dock skratta. 

– Jag berättar om det här och det är säkert någon blir arg på mig nu, men jag tycker det är så bisarrt, säger han i klippet som SvD publicerat på Twitter.

– Det var någon som tyckte jag skulle heta Bajskorv i efternamn, konstaterar Åkesson.

 

LÄS ÄVEN: Sverigedemokraterna tappar till Moderaterna

 

Förvånades när räkningen kom

Jimmie Åkesson upptäckte brottet när han fick hem en räkning från Skatteverket, som är myndigheten som numera hanterar namnbyten. Partiledaren blev minst sagt förvånad när han öppnade posten.

– Då undrade jag: "Vad är det här?". Nu är det säkert någon som tycker det här var jätteroligt och får en massa idéer, men det var det senaste jag råkade ut för, säger Åkesson och tillägger: vad jag vet. 

Jimmie Åkessons berättelse ifrågasattes i sociala medier men hans uppgifter stämmer överens med Skatteverkets rutiner, bekräftar Margot Holm Almberg, sektionschef på Skatteverket, till SvD.

Jimmie Åkesson har också skickat en bild på skrivelsen han fått till SvD där det syns att den är undertecknad av en handläggare på Skatteverket. 

Reglerna fungerar så att om avgiften på namnbyte inte betalas in så handläggs inte ärendet. Men inte heller om pengarna hade blivit inbetalade hade det blivit något namnbyte. Namnet strider nämligen mot två regler, att det inte ska väcka anstöt hos någon annan eller leda till obehag hos den som ska ha det.

– Det namnet skulle inte bli godkänt. Vi godkänner inget som innehåller bajs, kiss eller könsord, säger Ylva Vesterlund, pressekreterare vid Skatteverket, till SvD.

Tidigare har personer attackerat Jimmie Åkessons bostad med ägg. Hans sambo var hemma och beskrev händelsen som otäck. Personerna bankade på ytterdörren och fönstren och sambon upplevde det som att de försökte ta sig in i huset.

Kvinna dömdes för ofredande

2014 dömdes en kvinna för att ha slängt en tårta i ansiktet på Åkesson när han signerade böcker på Nytorget i Stockholm. Kvinnan dömdes till två månaders fängelse för ofredande.

– Först blev jag väldigt förvånad, nästa känsla är att man blir rädd, kommenterade Jimmie Åkesson attacken.

 

LÄS ÄVEN: SD-topp jämför burka med hakkors 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!