Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson utsattes för ett bisarrt namnbyte. Foto: SVEN LINDWALLSverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson utsattes för ett bisarrt namnbyte. Foto: SVEN LINDWALL
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson utsattes för ett bisarrt namnbyte. Foto: SVEN LINDWALL
Åkesson förvånades när han öppnade posten från Skatteverket. Foto: / TT NYHETSBYRÅNÅkesson förvånades när han öppnade posten från Skatteverket. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Åkesson förvånades när han öppnade posten från Skatteverket. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Någon försökte byta ut Åkessons namn: ”Bisarrt”

Publicerad

Politiker vittnar om en allt större utsatthet.

När SvD frågade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson om när han senast utsattes för ett brott skrattar han till.

– Det var någon som tyckte jag skulle heta Bajskorv i efternamn, säger Åkesson i klippet som publicerats på Twitter.

Allt fler politiker vittnar om att tonen hårdnat och att hot, hat och andra typer av brott mot dem ökat. En av dem som vill att polisen ska få ökade resurser och att lagstiftningen och straffen ska skärpas är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

När SvD frågar Åkesson om när han senast utsattes för ett brott börjar han dock skratta. 

– Jag berättar om det här och det är säkert någon blir arg på mig nu, men jag tycker det är så bisarrt, säger han i klippet som SvD publicerat på Twitter.

– Det var någon som tyckte jag skulle heta Bajskorv i efternamn, konstaterar Åkesson.

 

LÄS ÄVEN: Sverigedemokraterna tappar till Moderaterna

 

Förvånades när räkningen kom

Jimmie Åkesson upptäckte brottet när han fick hem en räkning från Skatteverket, som är myndigheten som numera hanterar namnbyten. Partiledaren blev minst sagt förvånad när han öppnade posten.

– Då undrade jag: "Vad är det här?". Nu är det säkert någon som tycker det här var jätteroligt och får en massa idéer, men det var det senaste jag råkade ut för, säger Åkesson och tillägger: vad jag vet. 

Jimmie Åkessons berättelse ifrågasattes i sociala medier men hans uppgifter stämmer överens med Skatteverkets rutiner, bekräftar Margot Holm Almberg, sektionschef på Skatteverket, till SvD.

Jimmie Åkesson har också skickat en bild på skrivelsen han fått till SvD där det syns att den är undertecknad av en handläggare på Skatteverket. 

Reglerna fungerar så att om avgiften på namnbyte inte betalas in så handläggs inte ärendet. Men inte heller om pengarna hade blivit inbetalade hade det blivit något namnbyte. Namnet strider nämligen mot två regler, att det inte ska väcka anstöt hos någon annan eller leda till obehag hos den som ska ha det.

– Det namnet skulle inte bli godkänt. Vi godkänner inget som innehåller bajs, kiss eller könsord, säger Ylva Vesterlund, pressekreterare vid Skatteverket, till SvD.

Tidigare har personer attackerat Jimmie Åkessons bostad med ägg. Hans sambo var hemma och beskrev händelsen som otäck. Personerna bankade på ytterdörren och fönstren och sambon upplevde det som att de försökte ta sig in i huset.

Kvinna dömdes för ofredande

2014 dömdes en kvinna för att ha slängt en tårta i ansiktet på Åkesson när han signerade böcker på Nytorget i Stockholm. Kvinnan dömdes till två månaders fängelse för ofredande.

– Först blev jag väldigt förvånad, nästa känsla är att man blir rädd, kommenterade Jimmie Åkesson attacken.

 

LÄS ÄVEN: SD-topp jämför burka med hakkors 

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag