Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kändisarna som kan bli USA:s president 2020

Oprah Winfrey
Foto: KGC-11 / STELLA PICTURES 95609-1
Michelle Obama.
Foto: PETER FOLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mark Zuckerberg och hustrun Priscilla Chan.
Foto: JEFF CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är två år kvar till det amerikanska valet. 

Men redan nu har spekulationerna börjat om vilka som kan komma att ställa upp. 

Flera kända namn är i omlopp. 

Vad sägs om Katy Perry, Mark Zuckerberg eller Oprah Winfrey? 

Donald Trump lyckades 2016 att ta en affärskarriär och landa jobbet som världens mäktigaste man. Han var känd, han var något annat än det politiska etablissemanget och han hade mycket pengar – alla tre framgångsfaktorer. 

Inför valet 2020 har det redan börjat spekuleras i vilka andra kända, rika, icke-politiker som har politiska ambitioner. 

– Det senaste valet visar att vad som helst kan hända, konstaterade skådespelaren Dwayne "The Rock" Johnson till tidsskiften Vanity Fair i juli 2017. 

Redan 2016 gick "The Rock" ut och berättade att han inte har uteslutit en politisk karriär. Föregångarna är fler än vad man kan tro. 

När Ronald Reagan först blev Kalifornienguvernör och senare USA:s president var han redan känd för de stora massorna som skådespelare. Även Arnold Schwarzenegger sadlade om och blev guvernör i Kalifornien. Donald Trump var innan presidentskapet kanske mest känd från dokusåpan "The Apprentice".

De hetaste namnen inför presidentvalet 2020

Flera etablerade republikaner och demokrater har redan börjat samla in pengar till sina potentiella kampanjer. Men här är några av de lite mer oväntade kandidater som det spekuleras kring. 

Oprah Winfrey är ett hett namn bland demokrater och hennes namn har dykt upp i omröstningar om vem demokraternas väljare helst vill se som kandidat 2020. Oprah Winfrey har visserligen vid flera tillfällen sagt att hon inte har politiska ambitioner men vindarna kan ha vänt. I en intervju med nyhetskanalen Bloomberg i våras svarade hon varken ja eller nej på frågor om hon vill ge sig in i politiken. Däremot noterade hon att politisk erfarenhet inte längre krävs för att bli president. 

I slutet av sommaren 2017 svarade Winfrey nej på frågan om hon planerade en politisk karriär, men under hösten började spekulationerna igen när den kända programledaren tackade New York Post-journalisten som utnämnt henne som demokraternas största hopp.  

https://twitter.com/Oprah/status/913551310628184064?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.washingtonpost.com%2Fnews%2Fthe-fix%2Fwp%2F2017%2F09%2F29%2Foprah-would-really-like-for-us-to-talk-about-her-running-for-president-in-2020%2F

Mark Zuckerberg – en av världens rikaste personer

Mark Zuckerberg, 33 år, mest känd som medgrundare och vd för Facebook.

Under 2017 har den unge entreprenören rest runt i USA och träffat människor från alla 50 delstater – något som spätt på spekulationerna om att det är början på en valkampanj. Mark Zuckerberg har också tillsammans med frun Priscilla Chan anställt opinionsundersökaren Joel Benenson, tidigare rådgivare till Barack Obama och chefstrategen för Hillary Clintons presidentkampanj, skriver Politico

Mark Zuckerberg och hustrun Priscilla Chan.
Foto: JEFF CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN

Sedan tidigare har paret anställt David Plouffe, kampanjstrateg för Obamas 2008 kampanj. Redan 2015 gick Mark och Priscilla ut med att de, över en livstid, ska ge bort 99 procent av sina aktier i Facebook, vilket enligt Politico kan vara ett tecken på att de vill röra sig mot en mer politisk spelplan.  

Katy Perry som USA:s 46:e president? 

Det var det här Instagraminlägget som drog i gång spekulationerna om att artisten Katy  Perry vill ta sitt engagemang till nya nivåer.

https://www.instagram.com/p/5oBmwNP-Vx/

Texten till inlägget har tolkats som att hon skulle vilja bli USA:s 46:e president, skriver Vanity Fair. På bilden står Katy Perry med USA:s 42:e president Bill Clinton och George W Bush, USA:s 43:e president.
Perry har gjort sig känd, inte bara för sina pop-hits, men också för att brinna för frågor som rör hbtq och samkönade äktenskap. Hon kampanjade både för Hillary Clinton och för Barack Obama. 

Kanye West: "Jag har inga politiska åsikter"

2015 avslutade Kanye West, 40, sitt tal på  MTV Video Music Awards med orden "som ni antagligen gissat har jag bestämt mig för att ställa upp i presidentvalet 2020." I en radiointervju i BBC sa West 2016 "när jag pratar om idén att bli president så säger jag inte att jag har några politiska åsikter. Jag har inga åsikter om politiken, jag har åsikter om mänskligheten, om människor, om sanningen. Om det finns något som jag kan göra med min tid som på något vis gör skillnad under min livstid är jag helt för det"

Trump: "Han är inte tillräckligt smart för att bli president"

En man som inte är lika känd för den svenska publiken är Mark Cuban, 59 år. Cuban är affärsman, tv-personlighet och ägare av basketlaget Dallas Mavericks och sa nyligen till tv-kanalen CNBC att han aktivt överväger en politiskkarriär – även fast chansen fortfarande är liten. Cuban som tidigare stödde president Trump har nu blivit en av hans mest högljudda kritiker. Trump har twittrat om att Cuban inte är tillräckligt smart för att bli president. Om mångmiljonären Cuban ställer upp 2020 blir det som en av republikanernas kandidater. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/830769247185952772

Michelle Obama vill skydda sin familj

Den kvinna som många demokrater vill ska ta upp striden mot sittande presidenten är Michelle Obama. Efter Hillary Clintons förlust 2016 trendade #DraftMichelle, ungefär "välj Michelle" på svenska. Men även om demokrater i år har hoppats på att den tidigare presidenthustrun ska kandidera, så är utsikterna mörka. I april 2017 berättade hon att hon inte kommer ställa upp – för att skydda sin familj. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.