En lycklig Nadja Odobasic mottar 15 000 kronor och diplom under Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Till höger författaren Åke Edwardson som ingick i juryn.
En lycklig Nadja Odobasic mottar 15 000 kronor och diplom under Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Till höger författaren Åke Edwardson som ingick i juryn.

Nadja skrev årets novell

Publicerad
Uppdaterad
Grattis Nadja Odobasic, vinnare av Expressens och Ballografs novelltävling Ballografpriset 2005!
Årets tema var "Osynlig". Juryn som valde Nadja Odobasics bidrag "Glimtar av hopp" bland 800 insända bidrag har bestått av författaren Åke Edwardsson, Expressens biträdande kulturchef Björn Wiman, Ammi Bohm, Expressen, Harriet Erlandsson och Kerstin Torsede från GCI Göteborg och Ballograf ABs ägare, Jan Johansson och Tommy Kvist. Juryns motivering: "Med ett återhållet och enkelt språk skildras det mycket svåra i en berättelse om fruktan som livstecken, om hopp och om väntan på att livet kanske kan börja levas igen." Nadja Odobasic är 30 år gammal och bor i Årsta, Stockholm. Hon är utbildad jurist som gillar att läsa och skriva men också aerobics, golf och yoga. Priset på 15 000 kronor kommer att delas ut den 29 september på bokmässan i Göteborg och då publiceras också "Glimtar av hopp" i expressen.se. De fyra övriga finalisterna är - OBS utan rangordning - Håkan Malmkvist, Malmö, Magdalena Åkesson, Bromma, Christian Wåhlander, Sankt Olof, Kjell Linder, Västerås. Några fakta om vinnare av Ballografpriset 2005 Namn: Nadja Odobasic Ålder: 30 år Bor: Årsta, Stockholm Familj: Pojkvän, samt föräldrar, syster och systerdotter i Sverige. Kom till Sverige från forna Jugoslavien 1994. Yrke: Utbildad jurist och jobbar som domstolssekreterare på Svea Hovrätt Fritid: Läser och skriver mycket men gillar även fysisk aktivitet som aerobics, yoga och golf. Vill även hinna med att umgås med familj och vänner. Favoritförfattare: Är allätare och läser gärna allt från de stora ryska klassikerna till Zadie Smith. Bland de svenska författarna står Strindberg högt i kurs. Skrivarbakgrund: Har gått på Poppius journalistskola och jobbade en tid som vikarie på Sveriges Radio och Amnesty. Har ej tävlat i skrift tidigare. Nadja om att skriva: Har ett stort behov av att skriva och har skrivit sedan unga skolår men mest för eget bruk. Har fått en del artiklar publicerade i svensk press. Nadja om att vinna Ballografpriset: Blev helt överväldigad och enormt glad över priset. Hon har aldrig tävlat förr och trodde inte att hon hade någon chans att vinna. Ser mycket fram till att komma till Göteborg och hämta sitt pris. Vad göra med pengarna? Det finns många hål att fylla. Behöver en ny dator och har även planerat en resa till Thailand under hösten. En del av pengarna blir ett välkommet tillskott till reskassan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag