Mamma Nadja del Barba med sonen Kian. Foto: Privat.Mamma Nadja del Barba med sonen Kian. Foto: Privat.
Mamma Nadja del Barba med sonen Kian. Foto: Privat.
Pappa Ronny Andersson med Kian. Foto: Privat.Pappa Ronny Andersson med Kian. Foto: Privat.
Pappa Ronny Andersson med Kian.  Foto: Privat.
Lillebror Kian är hemma på persmission och hälsar på syskonen Naomi och Yaslin. Foto: Privat.Lillebror Kian är hemma på persmission och hälsar på syskonen Naomi och Yaslin. Foto: Privat.
Lillebror Kian är hemma på persmission och hälsar på syskonen Naomi och Yaslin. Foto: Privat.
Dottern Yaslin är parets första gemensamma barn. Foto: Privat.Dottern Yaslin är parets första gemensamma barn. Foto: Privat.
Dottern Yaslin är parets första gemensamma barn. Foto: Privat.
Syskonen Naomi och Yaslin föddes båda för tidigt. Foto: Privat.Syskonen Naomi och Yaslin föddes båda för tidigt. Foto: Privat.
Syskonen Naomi och Yaslin föddes båda för tidigt. Foto: Privat.
Kian fick vårdas i respirator efter att ha drabbats av en infektion. Foto: Privat.Kian fick vårdas i respirator efter att ha drabbats av en infektion. Foto: Privat.
Kian fick vårdas i respirator efter att ha drabbats av en infektion. Foto: Privat.
Naomi föddes i februari 2015. Foto: Privat.Naomi föddes i februari 2015. Foto: Privat.
Naomi föddes i februari 2015. Foto: Privat.
Storasyster Tindra tittar till lillebror Kian. Foto: Privat.Storasyster Tindra tittar till lillebror Kian. Foto: Privat.
Storasyster Tindra tittar till lillebror Kian. Foto: Privat.

Nadja födde tre barn – på bara 18 månader

Publicerad

Nadja del Barba och Ronny Andersson fick sitt första gemensamma barn i maj 2014.

Bara 18 månader senare kom deras tredje barn, Kian.

– Det är lite overkligt, det är det. Men fantastiskt kul.

Paret Nadja del Barba och Ronny Anderson i Umeå fick tre stycken barn på bara 18 månader. Alla tre föddes för tidigt och fick ligga länge på sjukhus innan de fick komma hem.

– Det har ju varit en stor känslomässig bana. Samtidigt som den bästa dagen är att man får ett nytt barn så är det ju samtidigt en jättejobbig dag för att barnen är sjuka från start och man tycker att det är så otroligt orättvist att de ska få påbörja livet i en kamp, säger Nadja del Barba.

Det första barnet, Yaslin, föddes i maj 2014. Hon smittades av en infektion kort efter födseln och fick ligga i respirator. I juni fick hon komma hem, och bara åtta månader senare kom lillasyster Naomi. Hon föddes redan i vecka 27 och fick ligga på isoleringssal efter att ha smittats av bakterien MRSA

"Trodde inte på det"

När Naomi sedan fick komma hem bestämde sig paret för att vänta med nästa barn. Nadja del Barba satte därför in en p-stav.

Men under sommaren började hon att må illa och när hon fick sammandragningar bestämde hon sig för att ta ett graviditetstest. Och mycket riktigt, hon var gravid.

– Vi trodde inte på det. Av någon konstig anledning fick vi för oss att det var p-staven som gjorde att det visade positivt. Vi vägrade nästan tro på det till barnmorskan sade att p-staven inte kan göra så, säger Nadja del Barba.

De valde att behålla barnet och sex veckor senare föddes Kian. Även han för tidigt, redan i vecka 26. Han har legat på sjukhuset sedan han föddes 6 november, men fick komma hem för en vecka sedan på permission.

– Det känns jättebra ändå. Man vet att de släpper ju inte hem barnet om man inte kan klara av det. Så det är bara glädje, säger Nadja del Barba.

Smått kaotiskt

De har varsitt barn sedan innan, så nu är familjen uppe i sju personer. Att ha alla barnen hemma i huset är en omställning, menar Nadja del Barba.

– Det är lite overkligt, det är det. Men fantastiskt kul. Och det är väl egentligen nu som hela resan börjar med att man förstår att det har kommit ytterligare ett barn. När man är på sjukhuset är det så svårt att ens ta in att man har fött barn, säger hon.

Att ge alla fem barn uppmärksamhet och klara vardagen har varit stressigt.

– Emellanåt är det smått kaotiskt men det går. De äldsta barnen är ju hjälpsamma. Man får ta sin tid med dem och då är de ju glada och nöjda. Man har känt sig väldigt otillräcklig, man slits mellan två världar hela tiden. Men man gläds också väldigt mycket åt det här lilla i stället. Bara att sitta och mysa kan vara jätteglädjande och jätteskönt. Man hämtar kraften i det, säger Nadja del Barba.

För att klara av allt har de skrivit veckoplaner.

– Men det har som aldrig blivit så som planerat. För dagen efter så händer det någonting. Och då avviker man från schemat. Men så kan man luta sig tillbaka på det sedan. Det har funkat, berättar Nadja del Barba.

Har fått kämpa

I efterhand har hon svårt att förstå hur de klarade sig igenom allt.

– Man gör bara. Det är ju ens barn som kämpar och det är ju bara att försöka. Man går bara på någon låga. Det är som efteråt när man kommer hem som man faktiskt inser hur jobbigt det har varit. Men just i stunden, det finns liksom inget alternativ. Det är bara det att göra och då går allting, säger hon.

Nu ser familjen fram emot att få vara hemma alla sju tillsammans. I slutet av februari fyller Naomi ett år och då ska familjen också passa på att fira.

– Det blir som ett litet välkommen hem-firande, säger Nadja del Barba.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag