Nadia: Trakasserade mig för att jag var kvinna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Privat

Tillvaron på Ericssons huvudkontor blev en mardröm för ingenjören Nadia Zabehi, 37, som SVT tidigare uppmärksammat.

Nadia Zabehi berättar att hon dagligen trakasserades för sitt kön, sin frisyr och att hennes kolleger spekulerade i vilken sexuell läggning hon hade. Men allt slutade med att hon själv blev uppsagd.

Nadia Zabehi har tolv års erfarenhet som ingenjör och har tidigare arbetat på Ericsson i Kanada. När hon fick jobbet på Ericssons huvudkontor i Stockholm bestämde hon sig för att flytta till Sverige. I december 2011 började hon sin anställning, men ingenting blev som hon trott.

– Mina kolleger började trakassera mig för att jag var kvinna, för vad jag hade på mig, för min frisyr. Och sen började de diskutera ifall jag var homosexuell eller inte. En chef och en kollega frågade rakt ut vilken sexuell läggning jag har och frågade om jag varit med kvinnor, berättar Nadia Zabehi.

Sa nedsättande saker om kvinnor

På fikapauser där hon var den enda kvinnan berättar Nadia Zabehi om hur hennes manliga kolleger sa nedsättande saker om kvinnor. Som att kvinnor gjorde dem frustrerade och var mindre intelligenta än män.

– De sa att kvinnor bara har en tredjedel av mäns intellektuella kapacitet och att när kvinnor frågade dem saker så brukade de säga "fuck off", säger Nadia Zabehi.

Kontaktade chefen

Till slut kontaktade Nadia Zabehi sin närmaste chef för att få trakasserierna att upphöra, men utan resultat.

– Min chef sa att om jag inte tyckte om vad de pratade om så kunde jag sluta vara med och fika. Hon sa också att jag skulle bli mer hårdhudad och att man skulle ha kul på jobbet.

Kontaktade facket

Efter att ha tagit kontakt med ytterligare en chef högre upp i företaget utan resultat vände hon sig till facket.

Där var man enligt Nadia Zabehi medveten om att kvinnor ofta trakasseras på den aktuella arbetsplatsen, men inte heller facket kunde hjälpa henne.

– De sa att jag borde ta kontakt med någon man på arbetsplatsen som jag tyckte var trevlig och be honom att försöka få dem att sluta, men det fungerade inte heller.

Enligt Anna-Lena Glad, ombudsman på fackförbundet Unionen och kontaktperson på Ericsson har ingen tvivlat på Nadia Zabehis berättelse.

– I det här ärendet så vet jag att klubben har stöttat medlemmen och krävt en utredning, säger hon till SVT.

Nadia Zabehi säger att hon bad Ericsson att utreda händelsen, vilken man också gjorde. Men företaget kom fram till att det inte fanns tillräckligt med bevis för att hon blivit trakasserad och kallade situationen för en konflikt. Varken Nadia Zabehi, hennes advokat eller facket har fått se utredningen.

Blev sjukskriven

I december förra året hade det gått så långt att Nadia Zabehi blev sjukskriven. I mars i år, när hon fortfarande var sjukskriven kom ytterligare ett slag. Då fick hon veta att hon blivit avskedad. Skälet som Ericsson angav var arbetsbrist och de nedskärningar som gjort att många inom företaget fått lämna sitt jobb.

– Men på min avdelning skulle det inte bli några nedskärningar och jag var den enda som fick gå. Dessutom fanns det andra på min avdelning som jobbat där kortare tid och hade mindre erfarenhet.

Tänker fortsätta kämpa

Men Nadia Zabehi tänker inte ge upp.

– Jag kommer att vidta rättsliga åtgärder och har anställt en advokat som har skrivit till Ericsson om mitt avsked.

Men på Ericsson vill man överhuvudtaget inte kommentera saken.

– Vi kommenterar inte enskilda anställa och enskilda fall. Vi har fått ett brev från hennes juridiska ombud så vi har en dialog den vägen snarare än via media, säger Fredrik Hallstan, presstalesman på Ericsson, på Expressen.se.

I dag söker Nadia Zabehi nya jobb.

– Jag har kallats på intervjuer och jag hoppas att jag kommer att få jobb på ett företag där man visar respekt och är för jämlikhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.