Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Irynas nådeansökan inlämnad till regeringen

Iryna och hennes dotter fick ett utvisningsbesked i måndags Foto: PRIVAT
Iryna förlorade sitt ben i terrorattacken på Drottninggatan. Foto: PRIVAT

Iryna förlorade sitt ben i terrorattacken på Drottninggatan. Sen fick hon och hennes dotter ett utvisningsbesked. Nu har hennes advokat skickat in en nådeansökan till regeringen.

Iryna har tidigare haft ett tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna medverka vid rättegången mot den terrordömde Rakhmat Akilov. Men efter att ha nekats uppehållstillstånd under måndagen, skickar hennes advokat nu in en nådeansökan.

”Följdverkningarna av en utvisning för Iryna är alltför långtgående negativa för att kunna anses vara värdiga ett demokratiskt samhälle”, står det i ansökan, rapporterar Dagens Nyheter.  

Vid tre tillfällen har hon ansökt om permanent uppehållstillstånd för sig och hennes dotter. Men i måndags kom beslutet att Migrationsöverdomstolen avslår ansökan, och de har nu fyra veckor på sig att lämna landet, skriver Dagens Nyheter

Advokaten: Ett resultat av statens misslyckande

Henrik Hoffman är Irynas advokat, han skriver i ansökan att Irynas skador ”varit ett direkt resultat av svenska statens misslyckade ärendehantering kring gärningsmannen Rakhmat Akilov”.

Han nämner även att ett besök av statsminister Stefan Löfven kort efter terrordådet, gett förhoppningar hos Iryna om att hon ska få hjälp av samhället. 

Det anstår inte en välutvecklad rättsstat som Sverige att i en så pass allvarlig och unik händelse som ett terrorattentat, först ingjuta hopp hos en svårt drabbad människa och sedan inte leverera väntat resultat till personen”, skriver Henrik Hoffman, rapporterar Dagens Nyheter.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.